Redigering i Camera Raw

av Malin
67 visningar 3 Minuter läsning

Ni vet att jag skrev lite om RAW och Camera Raw för någon vecka sedan? Här kommer fortsättningen!

Så här ser programmet ut och här är min bild i RAW-format, helt obehandlad.

1. Jag börjar alltid med att hitta rätt vitbalans genom att använda mig av vitbalans-pipetten för att det vita ska bli ännu mer “vitt”. I den här bilden klickar jag med pipetten på det vita området vid kattens nos.

2. Sedan ökar jag kontrasten (som betyder att man gör större skillnad mellan svart och vitt, vilket leder till att bilden kan verka klarare), klarheten (ytterligare ett sånt redskap som gör bilden klarare helt enkelt) och färgmättnaden (som gör färgerna starkare och klarare).

3. Nu till det roliga! Jag trycker på fliken som ser ut som en kurva och lek sedan med högdagar, ljusa partier, mörka partier och skuggor på bilden. Det är jätteolika beroende på vad för typ av bild man har. Men det är bara att dra lite i reglagen och se vad som blir bra.

4. För att göra bilden skarpare trycker jag på fliken som ser ut som en skarp och en suddig triangel. Där har jag en fast inställning som jag brukar använda mig av, men det är bara att leka med reglagen där också och se vad som händer. “Learn by doing” som det heter.

5. Har man ändå inte fått den färg-ton man ville ha eller har man ögon med i bilden kan det vara kul att förstärka eller mätta färger ännu mer. Jag klickar på fliken som ser ut som en sicksack-remsa och drar upp de gula och orangea reglagen och drar ner det blåa för att få bort de “kalla” sticken i bilden.

6. Klicka på “open image” eller “öppna bild” om du vill öppna bilden i Photoshop. Redigera bilden vidare eller gör klart för publicering. Sen är det klart!

2 kommentarer

Jenny 10 februari, 2011 - 11:37

Vad öppnar du dina raw filer med?
när jag tar en bild i raw med d1300 så går det inte att öppna den 🙁

Nina 26 juli, 2014 - 00:30

Fantastiskt inlägg Malin. Jag har börjat testa både med RAW och manuella inställningar idag. Verkligen jättekul och jag måste säga att det är otroligt givmilt av dig att dela med dig av alla dina värdefulla tips.

Frågelåda: Allt om kameror osv. | molkan.se 28 juli, 2018 - 23:51

[…] du läsa mer om RAW-format  eller mer om redigering i Camera RAW kan du göra det via […]

Molkans fotoskola - Del 1 | molkan.se 2 augusti, 2018 - 00:05

[…] Redigering i Camera Raw […]

Kommentarer är avstängda.

Du kanske också gillar

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi hoppas att det är okej, annars kan du skippa det. Acceptera Läs mer