Jag får väldigt ofta frågor om kameror, objektiv, hur jag fotar mina bilder osv. Så jag tänkte att jag tar allt på en gång. Vissa saker har jag redan gått igenom, men andra saker har jag utelämnat. Dessa ord är främst i skrivna för bloggare och skönhetsbloggare, eftersom frågorna ofta kommer därifrån.

1. “Du tar så fina bilder, har du några rekommendationer på en bra kamera?”

I många fall kan jag bli lite förolämpad när någon frågar detta eftersom jag känner att det inte är kameran som gör jobbet – den är bara ett verktyg. Det spelar ingen roll om du har en kamera som kostar 3000 eller 30 000 kr och det spelar heller ingen roll vad det är för märke på kameran för att det ska avgöra om man får en bra bild eller inte. I slutändan är det personens kunskap om inställningar, objektiv och redigering som spelar “mest” roll.

Rekommendationer om kameror känner jag är svårt eftersom det är så individuellt vad man vill ha för egenskaper på en kamera. Mitt bästa tips är och har alltid varit att;

– Ta reda på vad det är du vill att din kamera ska kunna göra
– Gå till affären och känn på kamerorna och titta vad de har för egenskaper
– Fråga personalen, de ska kunna svara på dina frågor
– Googla! Läs recensioner och läs vad andra konsumenter tycker om produkten

Förutom min utveckling i redigering tycker jag inte att kvalitén på bilderna skiljer speciellt mycket.


Nikon D60 (med reflexskärm), 2010
Taget med Nikon D700 (utan reflexskärm), 2014

motd trendy afTaget med Nikon D5500 (utan reflextskärm), 2017

Är du fortfarande osäker på vilken kamera du ska köpa, kolla in Pixel Peeper för att se hur bilderna blir tagna med ett visst kamerahus eller ett objektiv. P.S! Skulle säga att de flesta bilderna på sidan är redigerade i någon form.

2. ”Dina bilder är alltid så skarpa och färgerna blir så klara, hur gör du?”

Åter igen; kunskap om inställningar, objektiv och redigering.

Skärpa: Jag använder mig oftast av ett objektiv med bra ljusinsläpp och som har f/1,8 (bländarvärde) – vilket betyder att jag kan lägga skärpan exakt där jag vill ha den och det lämnar resten av bilden sk. ”suddig”. Detta kan ge ett intryck av skarpare bilder. Sedan skärper jag mina bilder två gånger i både Camera RAW och Photoshop eftersom kameran och objektivet lägger på en automatisk oskärpa.

Vill du läsa mer om RAW-format  eller mer om redigering i Camera RAW kan du göra det via länkarna.

Färger: Samma här. Jag redigerar mina bilder så att jag får en bra färgåtergivning – varken mer eller mindre. Ibland kan en viss färg se mer urtvättad ut än någon annan i bilden och det är därför det är ”viktigt” att fota i RAW-format eller ha lite koll på Photoshop för att kunna fixa till detta. Det är inget fusk att vilja ha sina bilder så nära verkligheten som möjligt och det är sällan en bild blir helt perfekt utan redigering. Det här med färger är en hel vetenskap och beroende på HUR du redigerar och sparar din bild kan både förstärka och förstöra färgerna. Kameran kan heller inte fånga upp alla färger som vi ser, eftersom det bara är ett verktyg.

3. ”Jag vill ha en kamera som inte kostar skjortan men ändå tar bra bilder, vad ska jag köpa och vad är ett bra pris?”

Ytterligare en sådan fråga som jag kan bli lite matt på. Som sagt, du behöver inte en svindyr kamera för att få en bra bild – det är människan bakom kameran (och datorn) som gör jobbet!

Det viktigaste är att du själv trivs med kameran och att du känner att den varken är för enkel eller för svår att hantera. När jag började fotografera hade jag en Nikon D60 som jag tagit många fina bilder med och ibland kan jag känna att den var bättre på vissa saker än min nuvarande Nikon D700, även om D60:n var tredjedelen så dyr. Jag har nu börjat funderat på att sälja D700 för en enklare kamera med filmfunktion då jag känner att jag inte behöver en värstingkamera längre.

UPDATE 2017-10-14: I dagsläget har jag en Nikon D5500.

Ett bra pris = nöjd kund. Beroende på vilken budget man har och vad man är ute efter så skulle jag säga att ett “bra pris” varierar från person till person. Känner du att du är nöjd med kameran och att den presterar enligt dina behov så skulle jag säga att både 3000 kr och 30 000 kr är ett bra pris. Det är lätt att snöa in på pris och även ha förutfattade meningar om kamerors priser. Bara för att den är billig behöver det ju inte betyda att den är sämre än någon annan och tvärt om.

Har du en budget för hur mycket kamera och tillbehör får kosta, titta då på de kameror i den prisklassen – du hittar säkerligen något för dig oavsett!

4. ”Vad har du för objektiv och vilket ska jag satsa på?”

Också väldigt individuellt. Jag har två objektiv som passar i princip alla mina behov; Nikkor 50mm f/1,8D AF som är ett normalobjektiv med bra ljusinsläpp. Vill du fota porträtt/sminkbilder, satsa på ett normalobjektiv, alltså varken ett vidvinkel eller zoom som förvränger bilden. Man vill att det ska se så naturligt ut som möjligt utan att få en jättelång panna eller att näsan blir dubbelt så stor.

Mitt andra objektiv är ett Tamron SP AF 90mm f/2,8 Macro (1:1) – vilket är ett fast normalobjektiv, men har inbyggt Macro vilket gör att jag kan fota väldigt nära (ögonbilder och produkter) och jag tycker att det fungerar bra till just de ändamålen.

Pixel Peeper har även en sektion för objektiv så att man kan spana lite hur bilderna blir.

5. “Hur fotar du dina bilder?”

Supernenkelt! Jag ställer mig själv eller en produkt framför ett fönster med bra ljus och ställer in ISO, bländare och slutartid (jag kör alltid på manuella inställningar). Sedan är det bara att tuta och köra! Jag fotar alltid i dagsljus och har inga blixtar då jag tycker att det blir bäst resultat.

Dagsljus är min bästa vän! Det blir mjukt och bra.

6. “Hur redigerar du dina bilder?”

Också superenkelt. I Camera Raw och Photoshop. Jag har skrivit om det i “Att ta en bra bild – Del 1 & Del 2“.

.
Har ni några andra frågor angående kameror, tillbehör eller redigering så gör det i kommentarsfältet nedan!

 

0 kommentar

Stora inlägget om fotografi | molkan.se 14 oktober, 2017 - 17:11

[…] mitt inlägg ”Frågelåda: Allt om kameror osv” svarar jag på de sex vanligaste frågorna jag får angående […]

Molkans fotoskola - Del 1 | molkan.se 2 augusti, 2018 - 00:33

[…] mitt inlägg från 2014 Frågelåda: Allt om kameror osv svarar jag på de sex vanligaste frågorna jag får angående […]

Du kanske också gillar

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi hoppas att det är okej, annars kan du skippa det. Acceptera Läs mer