Molkans fotoskola – Del 1

av Malin
138 visningar 15 Minuter läsning

Det jag ofta får förfrågningar om är att skriva mer om foto trots att detta är en skönhetsblogg, men jag har ju fotofokus också och älskar allt som har med foto att göra, okej inte allt – men nästan! Jag gillar själv bloggar med tilltalande bilder, så i Molkans fotoskola ska jag försöka att enkelt förklara hur jag tänker när jag fotar till bloggen.

Jag har skrivit en del om foto innan och det kanske är dags att uppdatera inläggen.. men jag kommer ändå att länka till dem i inläggen om ni är intresserade av att läsa mer. En del information kommer dock att vara upprepning

Vad är då en ‘fin bild’? För många, inklusive mig själv, är det en definitionsfråga. Det beror helt och hållet på vad det är för typ av bild. Till bloggen försöker jag att hålla bilderna “rena/cleana” samt att ha bra skärpa med kort skärpedjup så man vet vad inlägget handlar om och ser vad bilden föreställer. Sen gillar jag lite mer artsy, flatlays och alternativa redigeringar för olika typer av känslor i bilderna – men det är också en smaksak.


Steg 1 – Lär dig din kamera

Att köpa en system- eller en kompakt systemkamera som har funktionen att du kan ställa in vissa parametrar (slutartid, bländare och ISO-värde) och att bara använda autofunktionen är ungefär som att investera i en dyr utbildning för att sedan aldrig använda kunskaperna. Det är krångligt till en början – men när man väl har lärt sig så gör det sån skillnad, om man nu vill utveckla sitt fotograferande. Det finns också program i kameran där både du och kameran bestämmer lika mycket – men detta använder jag aldrig, så jag kan inte så mycket om det. Jag fotar alltid med helt manuella inställningar.

Vad ska jag ha för kamera då?

Kamerahus och optik beror helt på vad du vill göra med din kamera. När jag köpte mina två kameror jag har nu hade jag några kriterier som jag gick efter eftersom jag fotar mitt ansikte, mina ögon eller produkter – ganska specifika saker. Därav ville jag ha en vinkelbar skärm så att jag kan se mig själv eller om jag fotar något i en konstig vinkel att jag inte behöver ligga uppochner för att se vad jag håller på med. Dessutom ville jag ha kamerahus jag kan filma med och optik med stor bländare. Men det handlar ju också om vilken budget man har och hur mycket pengar man är villig att lägga.

Jag har för närvarande en Nikon D5500 och en Panasonic Lumix GX-800 (läs mer om Panasonic-kameran här, i inlägget finns även jämförelsebilder tagna med båda kamerorna) och jag är otroligt nöjd med båda. De presterar faktiskt ungefär likvärdigt och Nikon-kameran använder jag oftast till bilder för sminkningar och på senare tid har Panasonic:en fått bli produktkamera, plus att den är smidig att ta med sig när man ska resa men inte vill tulla på kvalitén.

Slutartid, Bländare och ISO

Det är kamerans komponenter för att bygga ihop din bild, hur mycket ljus du släpper in genom linsen samt hur länge ljuset ska släppas in. Talen är skapade utifrån matematik (inte min starka sida) och påverkar varandra och hur din bild kommer att bli. Vill du veta mer om detta tycker jag att du ska spana in den här kamerasimulatorn som inte bara förklarar hur de olika reglagen funkar, utan du kan också själv testa för att se vad som händer.

Vad jag vet så har alla kameror inbygd ljusmätare och idag har de flesta en live view-funktion så att du ser i realtid vad som händer när du ändrar de olika reglagen.

molkans fotoskola
Reglagen du behöver ha koll på

Jag brukar alltid utgå från att fota alla mina bilder i SS 1/50 (alltså en femtiondels sekund) då någon har sagt till mig att det är längsta tiden man kan hålla kameran still utan att det blir rörelseoskärpa – f/1.8 (största bländaren på min optik som ger kort skärpedjup) – ISO 100 (minsta ISO-värdet på mina kameror), detta för att bilden ska bli så ljus, klar och “krispig” som möjligt. Det funkar givetvis inte alltid, men en ljus dag i mitt lilla fotohörn så blir mina bilder ofta som jag vill ha dem, ljusa med kort skärpedjup. Ljusmätaren håller koll så att bilden inte blir underexponerad eller överexponerad – de små pinnarna under ljusmätaren ska inte gå åt något håll för att bilden ska bli optimal (i teorin). Ibland tycker jag och kameran olika.

Kort eller långt skärpedjup beror på vad du vill fånga i bilden. Landskap, större ytor eller studiofotografering behöver ofta längre skärpedjup (f/8 – f/22) medan porträtt, detaljbilder, stilleben eller produktbilder till en skönhetsblogg kanske gör bilderna mer harmoniska med kort skärpedjup (f/1.4 – f/4). Här spelar endast optiken roll. När du köper objektiv ska du leta efter låga “f-tal” så som f/1.4 till f/2.8 för att kunna få kort skärpedjup.

Steg 2 – Fota i RAW-format och skaffa bildbehandlingsprogram

Mitt absoluta viktigaste tips till dig är att börja fotografera i RAW-format som är ett okomprimerat format för att få ut så mycket av kvaliteten på bilden som möjligt. Fotar du i .JPG-format har kvalitén på bilden redan försämrats när du tagit bilden. Du kan börja med att fota i både RAW + JPG (detta gör jag med min Panasonic för att snabbt kunna ladda in bilderna i min telefon) till en början så du känner att du kan hantera dina bilder i den takt du behöver. Detta ställer du in i kamerans meny under “Bildkvalitet” eller liknande.

Jag rekommenderar också att skaffa ett bildbehandlingsprogram för att kunna hantera råformatsbilder. Jag använder mig av Adobe Photoshop tillsammans med Adobe Bridge (fotobibliotek) och Camera Raw (digital “framkallningsstudio”) som ingår i priset. Oavsett om jag ska göra ett fotokollage eller optimera mina bilder till bloggen eller instagram osv. Det är en investering, men med ett bildbehandlingsprogram är möjligheterna oändliga, för let’s be honest… det är inte många fotografer som inte använder Photoshop eller liknande program idag.

molkans fotoskola
Här ser du alla ändringar jag gjort i endast Camera RAW. Bilden är endast förminskad och skärpt med hjälp av Photoshop.

Här fotade jag sambons gitarr lite snabbt för någon kväll sedan och det var ganska mörkt och eftersom jag inte hade något stativ till hands fotade jag denna i SS 1/30 (alltså en tretiondels sekund), f/1.7 och ISO 800 men bilden blev ändå rätt mörk. I Camera Raw ökade jag exponeringen kraftigt tillsammans med skuggorna och fick tillbaka omgivningen. Dessutom har man stora möjligheter att ändra temperatur, färgåtergivning, skärpa, kromatisk aberration osv. Det går att göra samma inställningar på en JPG-bild, men resultatet blir inte detsamma. Dessutom ser man kvalitetsförlusten i bilden, speciellt i de mörka partierna om man förstorar upp bilderna.

Steg 3 – Testa testa testa!

Jag vet att det låter klyschigt, men att testa alla kamerans funktioner (och läsa manualen) och se vad som händer när du trycker på en knapp eller ändrar slutartid, bländare och ISO är det bästa sättet att lära sig. Tyvärr finns det inga genvägar mer än att försöka sträckglo på youtubetutorials, men praktiska övningar ger dig mer, jag lovar.

Sätt upp ett mål, “jag vill att min bild ska se ut så här” och försök att genom kamerans inställningar komma så nära målet som möjligt. Ofta tänker jag bara att jag är halvvägs när jag väl tagit bilden för att sedan sätta stämningen vid redigering, så bli inte besviken om du inte är där innan du laddat in bilderna i datorn och gett dem lite redigeringskärlek.

FAQ

I mitt inlägg från 2014 Frågelåda: Allt om kameror osv svarar jag på de sex vanligaste frågorna jag får angående foto;

  1. ”Du tar så fina bilder, har du några rekommendationer på en bra kamera?”
  2. ”Dina bilder är alltid så skarpa och färgerna blir så klara, hur gör du?”
  3. ”Jag vill ha en kamera som inte kostar skjortan men ändå tar bra bilder, vad ska jag köpa och vad är ett bra pris?”
  4. ”Vad har du för objektiv och vilket ska jag satsa på?”
  5. ”Hur fotar du dina bilder?”
  6. ”Hur redigerar du dina bilder?”

Nästa gång pratar vi ljus och komposition!

1 kommentar

Karin 8 augusti, 2018 - 09:23

Superbra tips! Tack så jättemycket!

Kommentarer är avstängda.

Du kanske också gillar

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi hoppas att det är okej, annars kan du skippa det. Acceptera Läs mer