En ny liten kärlek

av Malin
226 visningar 8 Minuter läsning

I helgen kom min nya kamera. En Panasonic Lumix GX800 som är en kompakt systemkamera. Tanken är att jag ska kunna ha med mig kameran istället för att behöva släpa på min stora kamera, den gör sig bättre hemma.

panasonic lumix gx800
panasonic lumix gx800

Jag tycker det är ganska jobbigt att köpa ny utrustning då man mer eller mindre köper grisen i säcken.. Tror jag har letat till och från i ett år för att hitta den perfekta lilla kompisen. Eftersom jag vet vad jag ville ha för funktioner så var det inte lätt. Dessutom känner jag ofta att personalen inte förstår en när man kollar på kameror i butik, utan v ill bara kränga den nyaste eller “bästa” kameran. Så för någon månad sedan bestämde jag mig för att verkligen leta och göra mycket research för att jag verkligen ville ha en liten kamera nu till sommaren.

Egentligen kände jag att jag skulle velat hålla mig inom samma familj/märke, men det är bara det att Nikon har en liten kamera.. och den är totalt utdaterad och är alldeles för överprisad. Så jag letade helt enkelt efter de funktioner som var viktigast för mig;

  • Vinkelbar skärm
  • Film i 4K
  • Utbytbar optik
  • Ska få plats i väskan

De flesta kameror jag kollade på hade liksom bara 1-2 av dessa kriterier. Hade den vinkelbar skärm och utbytbar optik så var den för stor, eller så var den liten och smidig och kunde filma i  4K, men då hade den fast optik.. så det har varit ett projekt att hitta rätt kan man säga.

Till sist föll jag för Panasonic Lumix GX800. Den har precis allt jag letat efter och jag valde den bruna modellen då jag älskar retrolooken. Den refereras till som ‘den perfekta kameran för resebloggaren’. I kitet jag köpte ingick optiken AF 12-32/3,5-5,6 G Vario Asph OIS som är ett zoomobjektiv med vidvinkel. Optimalt för resor där man vill få med så mycket som möjligt i omgivningen.

Kameran har fler funktioner som jag ännu inte hunnit testa så som panorama, sport- & porträtt, snabb överföring via både Wi-fi och Bluetooth, selfie-  och olika “4K”-lägen.

panasonic lumix gx800
panasonic lumix gx800

Dessutom köpte jag även AF 42,5/1.7 G ASPH POWER OIS som är ett fast objektiv för att jag vill kunna utnyttja stor bländare. Objektivet är snabbt och är perfekt för sport- och porträttfotografering. Eller om man är som mig, vill fota produktbilder.

Här kommer lite jämförelsebilder som jag tagit med denna samt min Nikon D5500.

Panasonic Lumix GX800 + AF 42,5/1.7 G

Nikon D5500 + AF-S 35/1,8 G ED

Jag ser i princip ingen skillnad på bilderna i vare sig kvalitet eller i utseende. Precis vad jag var ute efter, en kamera som presterar som jag vill utan att nalla på kvalitén. Istället för att fota med telefonen som är ganska kass under dåliga ljusförhållanden. Kanske att GX800:an drar lite åt det kalla hållet i det automatiska vitbalansläget – men det gör mig verkligen ingenting. Jag fixar oftast det i Photoshop ändå.

Gillar också hur kameran presterar i mörka förhållanden.

Panasonic Lumix GX800
1/15 sek, f/1.7, ISO1600
Panasonic Lumix GX800
1/25 sek, f/1.7, ISO1250

Ett tack till Tove också som tipsade mig att kika på Panasonic ♥

Hittills är jag så nöjd!

Du kanske också gillar

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi hoppas att det är okej, annars kan du skippa det. Acceptera Läs mer