Temavecka Sol

av Malin
132 visningar 6 Minuter läsning

Jag vet att vi skandinaver älskar när sommaren kommer eftersom solen är en raritet större delen av året, men jag kan inte nog inte nog påtala hur viktigt det är med solskydd! Solens UV-strålar ger huden både solskador i form av rynkor och fläckar, men kan också ge hudcancer som kan uppstå genom att man bränner sig i solen.

Både 2018 och 2019 har jag skrivit om SPF, men det händer ju så mycket hela tiden… Produkter utgår och ersätts, så det är jättesvårt att skriva om specifika produkter. Så ni får se dessa inlägg som lite färskvara och ta dessa inlägg som riktlinjer. Så den här veckan kör vi temavecka Sol med produkter, mina bästa solskyddstips m.m. Men först och främst lite basics.


FLER INLÄGG

Solvecka: Nivea Sun Sensitive
Solvecka: SPF och Smink
Solvecka: ELW solskydd


Vad är SPF och varför behöver jag det?

Solen avger UV-strålning (ultraviolet). Solljuset och dess UV-strålning är sedan 1992 klassat som cancerframkallande för människor. Ozonskiktet absorberar i stor utsträckning den mest skadliga UV-strålningen från solen men en viss del tränger ner till jordytan. Mest strålning får vi när solen står högt, som på sommaren och mitt på dagen.

UV-strålning kan även orsaka förändringar i våra celler vilket i värsta fall kan ge upphov till cancer. Det är därför viktigt att skydda sig mot alltför mycket strålning. Det kan ske genom att hålla sig i skuggan mitt på dagen eller genom att smörja in sig med solskydd.

SPF står för Sun Protection Factor, alltså solskyddsfaktor. SPF indikerar skyddet mot UVB-strålning. Säg att din solskyddsprodukt har faktor 10. Det betyder att du teoretiskt kan vara i solen 10 gånger så lång tid utan att bli bränd – jämfört med om du inte haft något skydd alls.

Källor: Strålsäkerhetsmyndigheten och apoteket.

temavecka sol

Hur mycket SPF behöver jag?

Det rekommenderas att applicera 0,5 tsk solkräm till ansiktet, halsen och dekolletaget och 0,5 dl till kroppen. Det gäller också att återapplicera varannan timme i direkt sol eftersom både klädskav, svett och eventuellt bad nöter bort produkten på huden.

Kemikalist VS. Fysikaliskt solskydd

Det finns två typer av solskydd. Kemikaliska solskydd låter huden ta upp UV-strålarna, men absorberar dem och omvandlar dem till mindre skadliga genom en kemisk reaktion medan fysikaliska solskydd lägger sig som en hinna på huden och reflekterar bort UV-strålarna. Vad som är bäst eller vad man ska välja är bara du själv som kan bestämma, vad passar bäst för just dig?

temavecka sol

3 myter om UV-strålning och SPF

Jag tror jag har hört allt. Speciellt från min käre sambo… Jag försöker. Tro mig. Men det går inte. Men tro inte på dessa gamla myter. Gör din egen research.

1. ”Jag blir inte brun som jag använder solskydd”
❌ Fel! Du blir brun, men risken för att bränna huden blir mindre. Processen i huden sker bara långsammare. Och säkrare.

2. ”Jag behöver inget solskydd när jag är i Sverige”
❌ Fel! Oavsett var du befinner dig på jorden är det viktigt att skydda huden, speciellt i takt med att ozonlagret blir tunnare. Ju mer du exponerar huden för UV-strålning, desto större risk för hudcancer. Strålarna reflekteras t o m. av marken och snön, så är du ute i snön en solig vinterdag gäller detta också!

3. ”Om jag är i skuggan eller om det är molnigt ute behöver jag inget solskydd”
❌ Fel! Även i skuggan och när det är molnigt blir huden utsatt för UV-strålning, även om den är mindre då. Du kan inte se UV-strålning med blotta ögat.

Bra att läsa

Jag vill länka till två av mina smartaste bloggkollegor, Karin och Luvan. De har skrivit mer ingående för den som vill grotta ner sig.

Vad vill ni se i temavecka sol?

Du kanske också gillar

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi hoppas att det är okej, annars kan du skippa det. Acceptera Läs mer