Vi måste sluta jobba gratis, nu!

av Malin
132 visningar 6 Minuter läsning

OBS, detta kommer att bli ett långt och argt inlägg om bloggbranschen och företag som inte vill betala för sig. Så vet du med dig att du inte orkar läsa eller inte håller med så kan du sluta läsa redan här.

Jag har bloggat i över 10 år nu och branschen har förändrats så mycket. Till en början skrev jag bara “dagbok på nätet”, sen gick det över till att skriva om mina intressen, om min fotoutbildning och sedan om min utbrändhet – till följd av skönhet och foto som är mina passioner här i livet. Ett tag var bloggen mitt levebröd, även om det var dåligt betalt. Idag är den fortfarande en stor del av mitt liv, men den tid jag lägger ner på detta är värdefull och det är din med!

Jag har slutat jobba gratis. Och det tycker jag att du också ska sluta med.

Företag hör dagligen av sig till mig, och då är jag relativt skonad till skillnad från de stora Influencer-personerna, med skamliga förslag om samarbeten där jag får en väska eller skönhetsprodukter som betalning gent emot att skriva om produkten eller företaget. Så fort jag hänvisar till min Policy & PR samt mina priser för samarbeten eller ambassadörskap så hör jag oftast inget från företagen igen. Det funkar inte. Punkt.

Jobbet som Influencer har fortfarande inte erkänts som ett “riktigt jobb” trots att det är där vi förmodligen hänger mest om dagarna och det är de profiler som vi influeras av. Om ni som inte är Influencers bara visste hur mycket jobb som ligger bakom. Du är din egen fotograf/videograf, skribent och researcher, marknadsförare och säljare. Allt detta tar tid. Och tid är pengar. För du skulle aldrig jobba gratis på ditt jobb, eller hur?


Tre jävligt tydliga anledningar varför du inte ska jobba gratis som Influencer

För det första ska alla produkter du mottar som betalning i samarbeten eller ambassadörskap deklareras och skattas på till sitt marknadsvärde. Detta innebär att du som mottar produkten har skyldighet att betala skatt från egen ficka och går egentligen back på hela samarbetet om du inte får betalt i pengar. Därför är detta första anledningen varför du inte ska jobba gratis.

För det andra lägger du ner både din tid, energi och kunskap, vilket hade kostat stora pengar för företaget att få synas i andra sammanhang. Du är ingen gratis reklampelare. Din tid är värdefull och ditt jobb är värt något. Därför är detta andra anledningen varför du inte ska jobba gratis.

För det tredje har företagen råd att betala dig för ditt jobb. Ett sk. “ambassadörskap” eller samarbete ska inte bara gynna företaget i fråga – utan även dig. Du ska få synas via företaget och vice versa. Så varför ska du jobba gratis när företagen inte gör det? Hänvisar de dig till att de inte har någon budget för det så blir det helt enkelt inget jobb. Jobb = tid och tid = pengar. Eller hur? Därför är detta tredje anledningen varför du inte ska jobba gratis.


För att ta ett exempel på vilket jobb som faktiskt ligger bakom kan vi gå igenom mitt inlägg om mitt samarbete med Urban Decay och Duty Free. Det är ett betalt samarbete.

  1. Mailkonversationen varade i några veckor för att vi skulle komma överens om alla praktiska saker.
  2. Jag tar ledigt en dag från jobbet för att åka till Arlanda och träffa UD’s makeupartist. Där måste jag anteckna vad hon säger för att informationen ska bli rätt.
  3. Åker hem igen och fotar sminkningen jag fick, samt alla produkter – vilket tog hela eftermiddagen.
  4. Bilderna ska sen laddas in i datorn, väljas ut, redigeras och laddas upp på bloggen.
  5. Vi har kommit överens om ett visst antal ord som jag ska formulera rätt och så som jag vill ha det.
  6. Jag kollar inlägget både, tre, fyra och fem gånger innan jag publicerar det.

Så hela processen har alltså tagit mig minst en heldag som jag tagit ledigt från mitt jobb samt flera veckors mailkonversation, jag har tagit in ny information för att sedan förmedla den till er. Varför ska jag göra detta gratis?

Jag är så trött på att se mina kollegor bli utnyttjade och blir arg för att branschen fortfarande inte är där den ska vara. Därför är det viktigt att vi alla säger i från och att ingen går med på att bli utnyttjad. Det är vi som ska styra branschen framåt och inte företagen! Företagen vet bättre och försöker alltid att komma undan gratis eftersom det inte funnits några tydliga riktlinjer för influencers förrän ganska nyligen.

Om det är någon som behöver hjälp med detta ställer jag upp till 100%. Jag kommer att stötta, ge råd eller bara bolla tankar med den som vill. Jag är ingen expert, men jag vill att vi hjälps åt för att göra branschen bättre.

Våga stå på dig och erkänn ditt värde!


Influencers of Sweden som är en organisation som vill sprida mer kunskap inom branschen. Men rent krasst är skillnaden avtalet du gör med företaget – det är ett samarbete.


Hjälpsamma länkar

Här kan du läsa om hur du ska tänka angående samarbeten, pressutskick, annonsering och rekommendationer.

.

Jag vill också passa på att tacka Kicki Norman på Daisy Beauty som gjort mig uppmärksam och hjälpt mig med att hitta mitt eget värde ♥

5 kommentarer

Emma P 3 december, 2017 - 15:32

Bra och viktigt inlägg!

Culture of Makeup 3 december, 2017 - 18:33

Jättebra och tydligt skrivet!

Kicki Norman 3 december, 2017 - 22:05

Tack för den shoutouten, det gör mig glad att höra att du känner att jag har hjälpt dig! kram

La Linda / Influencers of Sweden 4 december, 2017 - 22:50

Grymt bra inlägg, älskar att du ryter ifrån!!! Det måste vi alla göra om det ska bli någon ändring!

Martin 6 december, 2017 - 13:09

Mycket bra inlägg, jag har själv funderat mycket på det här. Vad kostar det för ett företag att anställa någon att gör det vi gör under tex 1 år? låt säga att jag har jobbat hela dagar i 1 år och sedan får förslag på ett samarbete för 250:- , är det rimligt! Det här är vad vi brinner för och har som yrke. Företag skulle kunna betala ut 10.000:- för ett inlägg och det skulle fortfarande vara billigt för dem med tanke på all tid vi har lagt på att bygga upp vårat nätverk och underhålla våra läsare. Kan vi inte leva på det så kommer det inte finnas många som lägger ner energi på att hjälpa företagen. Jag har inte som mål att bli miljonär på det här, men jag vill kunna leva på det.

Jag skulle jätte gärna prata mer med dig om vad du tar för samarbeten mm. Om du känner för det.
Tack för ett bra inlägg.

Kommentarer är avstängda.

Du kanske också gillar

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi hoppas att det är okej, annars kan du skippa det. Acceptera Läs mer