Fototips: Att ta en “bra bild” – Del 1

av Malin
74 visningar 3 Minuter läsning

Fick en förfrågan av Maria på instagram om jag inte kunde göra ett inlägg med tips om hur man tar “bra bilder” (För mig mig är “bra” en definitionsfråga, jag gör som jag tycker känns bra. Oftast handlar det om skärpa och korrekta färger för mig, men alla gillar olika slags bilder och jag tycker att man ska göra så man själv blir nöjd).

Men det är klart jag kan visa lite hur jag gör! Eftersom det egentligen är så mycket att gå igenom så tänkte jag bara skrapa på ytan då inlägget skulle bli hundra mil långt annars.

Tips 1 – När du fotar

När du fotar din bild oavsett produkt, porträtt eller sminkning, se till att ha bra ljus! Fönster/dagsljus  (OBS! Ej direkt solljus då det bidrar med fula skuggor) är enligt mig det snyggaste och leder ofta till att färgerna blir korrekta. Se gärna till att vara i ett rum med neutrala färger på väggarna om du inte fotar i RAW-format, annars finns det stor risk att väggfärgen studsar tillbaka på dig eller det du fotograferar. Fotograferar du i lampljus finns det risk att bilderna blir gula.

OBS! Givetvis kan du ljusa upp, skärpa och färgkorrigera om du fotar i JPEG/JPG-format. Det är dock ingenting jag gör och därför kommer jag inte att skriva om det. Har du en digital systemkamera och har möjlighet att fota i RAW-format, så gör det nu! Det är så mycket smidigare och enklare att få “bra bilder”.

Direkt ur kameran / Vitbalanserad i Camera Raw

Tips 2 – Skärpa när du fotar

Jag fotar i princip alltid mitt på dagen eller när jag känner att det fortfarande är så pass ljust ute att jag kan hålla kameran stilla. Behöver du ändå dra upp ISOn och sänka slutartiden på kameran (eller om du har vanlig digitalkamera som gör detta automatiskt) kan det hända att det blir suddigt. Stativ och självutlösare är självporträttstagarens bästa vän! Ibland använder jag även självutlösaren när jag fotar produkter också eftersom jag är lite skakig av naturen. Har man inget stativ kan ta hjälp av något annat som står stadigt.

Rörelseoskärpa
Med självutlösare och stativ

Tips 3 – I Camera Raw/Photoshop

Egentligen gör jag största jobbet i Camera Raw och Photoshop. Det skulle tyvärr ta alldeles för långt tid för mig att förklara alla steg jag gör. I Photoshop slutskärper jag och ändrar storlek på mina bilderna för att optimera dem för webben. Jag använder alltid Oskarp mask/Unsharp Mask.

malhar_130604_0048-5I Camera RAW

malhar_130604_0048-6Slutskärpning med oskarp mask

Före / Efter

 

Håll utkik efter fler tips framöver!

2 kommentarer

Evelina 20 augusti, 2013 - 18:51

Håller med! Bilder gör så mycket. Håller också mina bilder
så ljusa jag kan för att få ett rent uttryck!

littlemissconsumer 25 augusti, 2013 - 21:37

Superbra vad glad jag blir <3

Fototips: Att ta en "bra bild" - Del 2. | molkan.se 14 oktober, 2017 - 17:30

[…] För er som inte förstår varför det helt plötsligt kommer upp fototips på min skönhetsinriktade blogg så fick jag en förfrågan av fina Maria på instagram (som för övrigt skrev ett så fint inlägg om mig, tack!) om jag inte kunde ge lite tips på hur man tar ”bra bilder”. Här hittar du Del 1. […]

Stora inlägget om fotografi | molkan.se 28 juli, 2018 - 16:11

[…] två inlägg Att ta en ”bra bild” – Del 1 & Del 2 har blivit mycket uppskattade, där ger jag tips på hur du kan tänka när du fotar […]

Frågelåda: Allt om kameror | molkan.se 28 juli, 2018 - 23:53

[…] superenkelt. I Camera Raw och Photoshop. Jag har skrivit om det i ”Att ta en bra bild – Del 1 & Del […]

Kommentarer är avstängda.

Du kanske också gillar

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi hoppas att det är okej, annars kan du skippa det. Acceptera Läs mer