Stora inlägget om fotografi

av Malin
53 visningar 4 Minuter läsning

De mest frekventa frågorna jag får på mina sociala medier har konstigt nog inte med skönhet eller smink att göra, utan om fotografi. Hur, var och med vad jag fotar mina bilder och hur jag redigerar dem – så jag tänkte att vi skulle bena ut allt detta i ett inlägg.

Disclaimer: Jag är utbildad fotograf och har fått mina kunskaper genom plugg och genuint intresse. Det finns inga genvägar till kunskapen – bara hårt arbete.

I mitt inlägg “Frågelåda: Allt om kameror osv” svarar jag på de sex vanligaste frågorna jag får angående foto;

  1. ”Du tar så fina bilder, har du några rekommendationer på en bra kamera?”
  2. ”Dina bilder är alltid så skarpa och färgerna blir så klara, hur gör du?”
  3. ”Jag vill ha en kamera som inte kostar skjortan men ändå tar bra bilder, vad ska jag köpa och vad är ett bra pris?”
  4. ”Vad har du för objektiv och vilket ska jag satsa på?”
  5. ”Hur fotar du dina bilder?”
  6. ”Hur redigerar du dina bilder?”

Info om min kamera, objektiv och hur jag fotograferar

När jag fotograferar produkter brukar jag oftast använda mig av naturligt ljus och det har jag även gjort med mina porträttbilder fram till hösten 2016 då jag fick ett dagsljuskit i födelsedagspresent med fast ljus för att både kunna filma och fota. Jag använder mig nu av en Nikon D5500 med ett Nikon AF-S 35/1,8 G ED och alltid manuella inställningar. När jag fotar porträtt och enstaka produkter tycker jag om kort skärpedjup, men fotar jag produkter i grupp använder jag lite längre skärpedjup för att få alla produkter i fokus.

Här hittar du en jättebra kamerasimulator som hjälper dig att använda manuella inställningar med slutartid, bländare och ISO. Där förklarar de också vad de olika begreppen betyder och hur de olika inställningarna påverkar bilden.

fotodiagram studio

Hur jag fotar med dagsljuskitet

Mina två inlägg Att ta en “bra bild”Del 1 & Del 2 har blivit mycket uppskattade, där ger jag tips på hur du kan tänka när du fotar både porträtt och produkter.

I Del 1 går jag igenom hur du kan tänka på den fysiska atmosfären och skärpan när du fotar, samt hur du kan färgkorrigera och skärpa dina bilder ytterligare i Camera RAW och Photoshop.

I Del 2 går jag igenom hur du kan tänka kring ljus och färger och vad du ska fokusera på vid porträttfotografering.

I mitt inlägg “Redigering i Camera Raw” går jag igenom hur jag redigerar mina bilder i Camera RAW, alltså en sk. framkallningsstudio för digitala “negativ”, innan jag öppnar upp dem i Photoshop för anpassning till bloggen.

.

Har du fler frågor om kameror, Photoshop eller fotografering?

Ställ dem i kommentarerna nedan så svarar jag så gott jag kan!

5 kommentarer

Christine 12 januari, 2016 - 12:18

Hej!

Jag har precis övergått från att fota i AV (med CANON) till att fota manuellt. Jag har blandannat ett fast 50 mm med 1,4 i bländare. Jag håller nu på att lära mig att ställa in slutartiden i förhållande till bländaren. Fotar alltid med lågt bländartal. Min fråga är, är det någon skillnad på f1,4 och upp till tex f 3,5? Jag förstår att ju lägre bländartal, desto mer skärpedjup, dvs att det som är i fokus blir skarpt och bakgrunden blir suddig, men blir fokuset mer skarpt/bakgrunden mer oskarp för att jag har lägre bländare än 3,5?

VAd jag undrar är om man bara vill ha lägre bländare än tex då 3,5 för att man ska kunna få en ljusare bild eftersom man då inte behöver ha så lång slutartid vilket jag antar kan motverka att bilden blir suddig (ja, något mindre suddig iallfall då man inte använder stativ).

Jag har ännu inte blandat in ISO:n, utan har den på auto, men vet att ju högre ISO detso ljusare bild men att det även kan göra bilden kornig. Det jag försöker lär mig nu är egentligen om riktigt låg bländare (i mitt fall f1,4) ger mer skärpedjup än tex f3-f4 för att jag kan själv inte se någon skillnad på dessa bländartal på mina bilder.. Så då antog jag att man väljer att ha så lågt bländartal som möjligt för att kunna ha högre slutartid men ÄNDÅ få en ljus bild, är detta korrekt uppfattat?

Molkan 17 januari, 2016 - 23:20

Hej Christine,

Jag tycker att det är stor skillnad på f/1,4 till f/3,5 – och du har förstått det alldeles rätt. Ju större (mindre tal) bländare, desto mer suddig blir bakgrunden. Om f/1,4 är det minsta bländartalet på ditt objektiv blir bakgrunden som mest suddig då – även om det kanske inte känns som det så är det precis så. Bländaren bestämmer ju hur mycket ljus som släpps in.

Det finns två alternativ för att få ännu ljusare bilder om man vill använda sig av sin största bländare;

1. Minska slutartiden. Vill du minska slutartiden bör du ha ett stativ för att undvika rörelseoskärpa då man brukar säga att 1/50 är det minsta man kan ha för att slippa det.

2. Öka ISOt (min rekommendation). Är det mörkt i rummet är det bästa att öka ISOt. Dagens kameror brukar klara ganska höga ISO-tal innan bilden blir grynig… och om den mot förmodan skulle bli det finns en jättebra funktion i Camera Raw som heter Noise Reduction som hjälper dig att ta bort det. Jag använder ISO 100 och upp till 1000 ibland.

Så ja, vill du ha en ljus bild är det optimala att ha bländaren på f/1,4, slutaren på minst 1/50 (för att slippa rörelseoskärpa) och ISOt på 100-200. Blir det ändå för mörkt tycker jag att du ska satsa på att höja ISOt.

Christine 17 januari, 2016 - 23:51

Tusen tack för ditt mycket utförliga svar! Jag förstår precis vad du menar 🙂

Jag undrar om du har något tips för att få bilderna i Lightroom och Photoshop /Camera Raw när man redigerar dem att bli så so
När jag redigerar mina bilder i Photoshop /Camera Raw eller Lightroom så ser de så färgstarka ut. När jag väl sparat dem och vill titta på dem antingen i tex utforskaren i datorn eller på nätet om jag tex lägger upp dem på min blogg eller om jag kollar bloggen från mobilen så ser dem inte lika färgstarka ut som de gör i PS/Camera Raw / LR.. I PS kan jag välja Visa > Korrekturinställningar > Bildskärms RGB och då kan jag direkt se i PS hur bilden kommer att se ut i tex utforskaren på datorn eller på bloggen på nätet. (Måste dock även bocka i Korrekturfärger under Visa för att detta ska fungera). Väljer jag Visa > Internetstandard RGB (sRGB) så ser bilden inte likadan ut som om jag väljer Bildskärms RGB + Korrekturfärger. Vet du om det finns någon liknande inställning i ACR och LR? Det är sjukt irriterande att jag är nöjd med bilden när jag redigerat den och sedan när jag väl publicerar den eller vill titta på den i utforskaren så ser den inte alls ut så som i Något Adobe program.
Vänliga hälsningar Christine

Molkan 18 januari, 2016 - 11:21

Det är tyvärr svårt att veta vad som är “problemet” när man inte ser programmet och skärmen, men det viktigaste när jag öppnar mina bilder i Camera Raw är att se till att bilderna öppnas i Adobe RGB och 8 bit, och att jag sparar bilderna med “Save for Web/Spara för webben”. Jag konverterar alltid mina bilder till sRGB när jag ska spara dem (bild) och lägga upp bilderna på bloggen – då blir de den färg som jag vill att de ska vara.

Din bildskärm har ju en standardfärgprofil, din telefon en annan – så därför kan det se olika ut beroende på var du kollar på dem. Bildskärms RGB och sRGB är inte samma färgprofil, utan det är olika och det är därför de inte ser likadana ut, även om man proofar färgerna i Photoshop. Jag använder tyvärr inte Lightroom så där vet jag inte.

Jag tycker att du ska köra på den bländaren du tycker känns bäst, även utomhus. Vill du köra med f/1,4 utomhus så sänk då slutartiden så mycket som behövs för att få till den där fina suddiga bakgrunden 🙂 Jag tycker att kamerasimulatorn visar hur de tre parametrarna fungerar tillsammans.

Hoppas att du förstår mina svar! Annars kan du maila mig på malin.hartzell@molkan.se så kan jag försöka förklara på ett annat sätt.

Kram

Christine 18 januari, 2016 - 08:02

Och en sista fråga, nu när du svarade så bra angående bländare.
Ska jag alltid ha bländaren på 1,4 om jag nu vill ha suddiga bilder? Jag tänker om det är en fin dag och jag ska fota utomhus, ska jag även då ha bländaren på 1,4?

Kommentarer är avstängda.

Du kanske också gillar

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi hoppas att det är okej, annars kan du skippa det. Acceptera Läs mer