Fototips: Att ta en “bra bild” – Del 2

av Malin
121 visningar 2 Minuter läsning

För er som inte förstår varför det helt plötsligt kommer upp fototips på min skönhetsinriktade blogg så fick jag en förfrågan av Maria på instagram om jag inte kunde ge lite tips på hur man tar “bra bilder”. Här hittar du Del 1.


Tips 4 – Ljuset

Självklart ska man fota precis så som man tycker och skapa sig sin egen stil. Men jag gillar att fota i medljus (alltså rakt framifrån) med en clean bakgrund. Här kommer lite bilder på hur skillnaden blir beroende på var man har ljuset. Dessa tre produktbilder är fotade med samma ISO (200), slutartid (1/80 sek) och bländare (f/3.2). Med ljuset sätter man också stämningen i bilden om den ska vara mer dramatisk, ledsam, glad osv.

Ljus framifrån
Ljus från sidan
Ljus bakifrån

Tips 5 – Fokusera på ögonen

När man fotar en person, vare sig det är en själv eller någon annan, är ögonen kanske det första man lägger märke till och man ser snabbt om det är fokus eller inte. Jag tycker också att det är extra viktigt att fokusera på ögonen när man fotar en sminkning då det ofta är det man vill visa.

motd makeup isadora tropical gardenmotd back to bronzed makeup

Tips 6 – Gråkort/färgkort

Vill man vara säker på att få ut det mesta av färgerna i bilden kan man använda sig av ett gråkort/färgkort. Då blir det lättare att färgkorrigera och vitbalansera eftersom man gör det utefter kortet som har “rena” färgvärden. Jag gör detta ytterst sällan nu för tiden för att jag är lat, men det är väldigt praktiskt!

1 kommentar

Evelina 31 augusti, 2013 - 18:07

Bra tips 🙂 ljus när man tar kort gör så otroligt mycket 🙂

Fototips: Hur får jag korrekta färger i mina bilder? | molkan.se 28 juli, 2018 - 16:15

[…] kan också använda ett gråkort/färgkort som jag har tipsat om tidigare. Man sätter in ett kort med två neutrala gråa färger/en hel bunt med olika färger i en av […]

Kommentarer är avstängda.

Du kanske också gillar

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi hoppas att det är okej, annars kan du skippa det. Acceptera Läs mer