Först vill jag bara tacka för alla fina kommentarer jag får om mina bilder och sminkningar, ni anar inte vad mycket det betyder för mig! Det går rakt in i hjärtat ska ni veta

Fick en förfrågan av Maria på instagram om jag inte kunde göra ett inlägg med tips om hur man tar “bra bilder” (För mig mig är “bra” en definitionsfråga, jag gör som jag tycker känns bra. Oftast handlar det om skärpa och färgkorrekthet för mig, men alla gillar olika slags bilder och jag tycker att man ska göra så man själv blir nöjd). Men det är klart  jag kan visa lite hur jag gör! Eftersom det egentligen är så mycket att gå igenom så tänkte jag bara skrapa på ytan då inlägget skulle bli hundra mil långt annars.

Tips 1 – När du fotar
När du fotar din bild oavsett produkt, porträtt eller sminkning, se till att ha bra ljus! Fönster/dagsljus  (OBS! Ej direkt solljus då det bidrar med fula skuggor) är enligt mig det snyggaste och leder ofta till att färgerna blir korrekta. Se gärna till att vara i ett rum med neutrala färger på väggarna om du inte fotar i RAW-format, annars finns det stor risk att väggfärgen studsar tillbaka på dig eller det du fotograferar. Fotograferar du i lampljus finns det risk att bilderna blir gula.

OBS! Givetvis kan du ljusa upp, skärpa och färgkorrigera om du fotar i JPEG/JPG-format. Det är dock ingenting jag gör och därför kommer jag inte att skriva om det. Har du en digital systemkamera och har möjlighet att fota i RAW-format, så gör det nu! Det är så mycket smidigare och enklare att få “bra bilder”.

malhar_130604_0048-1

Fotad i mitt sovrum med gulgröna väggar = gulgrön bakgrund.

malhar_130604_0048-2Färgkorrigerat i Camera RAW.

Tips 2 – Skärpa när du fotar
Jag fotar i princip alltid mitt på dagen eller när jag känner att det fortfarande är så pass ljust ute att jag kan hålla kameran stilla. Behöver du ändå dra upp ISOn och sänka slutartiden på kameran (eller om du har vanlig digitalkamera som gör detta automatiskt) kan det hända att det blir suddigt. Stativ och självutlösare är självporträttstagarens bästa vän! Ibland använder jag även självutlösaren när jag fotar produkter också eftersom jag är lite skakig av naturen. Har man inget stativ kan ta hjälp av något annat som står stadigt.

malhar_130604_0048-3Rörelseoskärpa.

malhar_130604_0048-4Med stativ och självutlösare.

Tips 3 – I Camera RAW/Photoshop
Egentligen gör jag största jobbet i Camera RAW och Photoshop. Det skulle tyvärr ta alldeles för långt tid för mig att förklara alla steg jag gör, men här är en liten videoguide om du vill lära dig mer om hur du redigerar i Camera RAW. I Photoshop slutskärper jag oftast bara mina bilder. Jag använder nästan alltid Oskarp mask/Unsharp Mask. Här är en liten videoguide om hur du skärper dina bilder i Photoshop.

malhar_130604_0048-5I Camera RAW (klicka för större bild).

malhar_130604_0048-6Slutskärpning med oskarp mask (klicka för större bild).

malhar_130604_0048-7Resultatet.

malhar_130604_0048-foreefter

Håll utkik efter fler tips framöver :)

Like

Relaterade inlägg

Hobo fashion.

© Copyright Malin Hartzell 2012. Bilderna får ej kopieras eller användas utan lov enligt lag. . . Detta var ett av mina projekt till de 5 egna bilderna som redovisas…

3 Comments
Evelina 20 augusti, 2013 at 18:51 Reply

Håller med! Bilder gör så mycket. Håller också mina bilder
så ljusa jag kan för att få ett rent uttryck!

littlemissconsumer 25 augusti, 2013 at 21:37 Reply

Superbra vad glad jag blir <3

[…] För er som inte förstår varför det helt plötsligt kommer upp fototips på min skönhetsinriktade blogg så fick jag en förfrågan av fina Maria på instagram (som för övrigt skrev ett så fint inlägg om mig, tack!) om jag inte kunde ge lite tips på hur man tar ”bra bilder”. Här hittar du Del 1. […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 × 2 =