Solvecka: SPF och Smink

av Malin
225 visningar 6 Minuter läsning

Hur är det egentligen med att använda solskydd med smink? Funkar smink med SPF? Och hur återapplicerar jag under dagen? Svaren hittar du nedan!

spf smink

Det är sommar och ni vet vad jag kommer att säga… om du ska komma ihåg någonting innan du går utanför dörren, förutom att stänga av kaffebryggaren, är att smörja in dig. Ja, varje dag och oavsett om du tänker lägga dig på stranden eller inte. Varje. Dag. Det är så viktigt att inte bränna huden!

Men om jag vill sminka mig, kan jag använda SPF då? Och vad ska jag använda för att få ett bra skydd?

spf smink

1. SPF i din dagkräm. En första grundläggande steg är att använda en dagkräm med SPF. Idag har vi kommit rätt långt i produktutvecklingen så att vi kan använda en SPF gjord för ansiktet. Men vill du komplettera med andra egenskaper eller ingredienser kan en dagkräm med inbyggt solskydd vara en bra idé.

Min favorit heter Medik8 Daily Radiance Vitamin C och har SPF 30 och innehåller C-vitamin, E-vitamin, hyaluronsyra, glycerin. C-vitamin är ett bra komplement i hudvård då den är en antioxidant som hjälper till att motverka fria radikaler, ger lyster, jämnar ut hudtonen och främjar kollagenproduktionen.

Produkten har jag skrivit om tidigare och det är en riktig dyrgrip, men det finns såklart billigare alternativ, så som Dermaceutics K Ceutic, Avène Hydrance UV-Rich Hydrating Cream och Eucerin Hyaluron-Filler SPF30 Day Cream All Skin Types.

2. SPF i dina sminkprodukter. Det finns SPF i många olika sminkprodukter, men det som kanske känns mest logiskt och relevant är det du har i hela ansiktet. T ex. en primer, foundation eller dylikt.

Tyvärr räcker det inte att endast använda smink med SPF, för mängden av produkt du måste använda för att få ett hyfsat skydd är för mycket för en sminkprodukt som ligger på huden. Det kommer inte att se bra ut. Men det är så klart ett bra komplement till din dagkräm med SPF, eller solskyddskräm. För det har du en – eller hur?

Dermaceutic Derma Defence är en grym produkt som både återfuktar huden, skyddar med SPF 50 och jämnar ut hudtonen med en lätt tonad färg. Lumenes CC Color Correcting Cream Foundation är en av mina favoritprodukter när det kommer till basmakeup, den jämnar ut och skyddar. Berikad med nordiskt lingon som jämnar ut hudtonen och återfuktande nordiskt källvatten. Produkten har SPF 20.

3. Återapplicering under dagen. Hur återapplicerar man då SPF under dagen när man har smink? Jo, det lättaste sättet är ju med en mist. Men använder du t ex. mineralsmink i puderform är det ju också ett bra alternativ.

Garnier Moisture Bomb Protect & Hydrate Face Mist SPF 30 hittade jag på Rusta tidigare i år och har gillat den. Det är en aerosol-spray så den är rätt aggressiv – men väldigt skön och svalkande på samma gång. Biotherm Eau Solaire Hydrante Mist SPF 50 är den lite dyrare storebrodern som jag hört mycket gott om. Pixi Sun Mist SPF 30 är en pumpspray som också innehåller bambuextrakt.

Jag är skitdålig på mineralsmink då det aldrig funkat för mig, det blir bara kakigt, torrt och smuligt. Men jag vet att många gillar IDUN’s Mineralfoundation i puderform. Denna innehåller SPF 15 och detta kan du då återapplicera under dagen. För dig som vill använda ett transparent puder så kan jag verkligen rekommendera Peter Thomas Roth Instant Mineral SPF 45, supersmidig liten grej!

Har du lärt dig något nytt idag?

Vill du veta mer om solen och SPF? Läs mer här!

Du kanske också gillar

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi hoppas att det är okej, annars kan du skippa det. Acceptera Läs mer