Skräddarsydd skönhet – The next level!

av Malin
187 visningar 7 Minuter läsning

Fler varumärken, redan existerande företag och nya, erbjuder skräddarsydd skönhet för just dig och dina behov. Mer nu än någonsin när tekniken kan tas med till hemmaplan. Var kommer det att sluta? En scanner som analyserar exakt vad du behöver idag? Framtiden kan vara närmare än du tror.

Varför vill vi då ha skräddarsydd skönhet? Jag tror att vi börjar bli lite trötta på hela marknaden som är fullproppad med claims och anti-claims, skandaler och kontroverser hit och dit. Vi vill bara ha något som funkar, för just oss. Med tekniken vi har idag är det också möjligt att skapa detta och jag tror att vi kommer att få se det mer och mer framöver. Dessutom kan man ju bara hoppas att det också leder till mindre produktsvinn om var och en har möjligheten att anpassa sina produkter i viss mån. Jag hoppas också att Sverige anammar detta mer, för det är så spännande!

Teknik och skönhet är två ämnen som gör mig exalterad, speciellt kombinationen som ger smarta och bra lösningar till dagens brist på tid. Nu förespråkar jag verkligen inte att ha ett totalt uppbokat och stressigt liv, snarare tvärtom – men smarta lösningar kan ju vara kul ändå! De senaste dagarna har jag gjort lite research och kikat på vad som finns i skönhetsbranschen idag och vad som komma skall.

Vad finns idag?

my codage
my codage

Första gången jag hörde talas om “customizable beauty” var My Codage av det franska varumärket Codage i samband med Sverigelanseringen 2016 där du antingen kan svara på frågor över hemsidan, i auktoriserade butiker eller hos Maison Codage i Paris. I onlineformuläret får du svara på frågor om din hud och därefter skicka resultatet till en expert och sedan få en formula som passar dig. Serumen har en ganska dyr prislapp och Codage själva hävdar att en 30 ml-flaska räcker i 6 månader. Mer info här.

NK lancôme

Sedan hösten 2018 har NK i Stockholm en helt ny Beauty-avdelning där Lancôme har en disk där det finns möjlighet att ta fram din skräddarsydda foundation. Huden scannas för att både mäta hudtyp och pigment, du får välja finish och därefter blandas din foundation. Den testas på huden och är du nöjd printas det ut en etikett och din helt unika foundation paketeras, för 920 SEK. En fin lyxpresent!

function of beauty
En av mina favorit-YouTubers Safiya har testat Function of Beauty.

Hos Function of Beauty fyller du ett onlineformulär med frågor om ditt hår och vilka egenskaper, doft och utseende du vill att dina hårvårdsprodukter ska ha och därefter beställa Schampo och balsam för just dig. En nyhet är att de nu också erbjuder en leave-inprodukt. Du kan också välja storlek på flaskorna, mellan en prenumeration eller ett engångsköp.

Jag som aldrig tycker att jag hittar bra hårvårdsprodukter är bra sugen på dessa, speciellt med doft av päron och äpple. Prislappen ligger mellan ca. 475 och 675 SEK beroende på vad man väljer för storlekar (270 eller 473 ml). Ett ganska normalt pris för en bra schampo & balsam-duo tycker jag.

neutrogena skin 360

Neutrogena har skapat Skin360 Skin Scanner, en scanner för din iPhone för hemmabruk. Scannern har en lins som förstorar bilden 30 gånger och mäter porer, fina linjer och fuktnivån i huden. Därefter får du personliga tips på produkter ur deras sortiment som ska vara anpassade efter dig. SkinScanner kostar $59.99 och finns till iPhone 6s och uppåt.

Vad som komma skall…

neutrogena maskid

Neutrogena stannar dock inte bara där. Nästa steg är ju att använda datan för att skapa helt skräddarsydda produkter för dig. Inom kort kommer Neutrogena också att lansera MaskiD som scannar hela ditt ansikte och skapar den första tjänsten som 3D-printar arkmasker som passar din ansiktsform och dina behov, direkt hem till brevlådan. Jag hoppas verkligen att det här kommer till Sverige, för jag vill så testa detta!

atolla smart serum

Atolla är ett företag som lanseras snart (det har varit på beta-test ett tag, men nu verkar det som att de gör sig redo för officiell lansering) anpassar hudvård till dig genom testlappar och en app. Du testar huden varje månad och hudvården ska då även utvecklas över tid. Analysen tar med sånt som föroreningar som är olika beroende på var du bor. I programmet ingår även feedback som kanske kan göra det lättare för dig att veta var din hud behöver. Jag är så nyfiken!


Andra företag som idag skräddarsyr produkter är BITE Beauty som i fysiska butiker i USA och Kanada erbjuder dig att skapa ditt unika läppstift, Cureology låter dig ta ett onlinequiz och skapar hudvårdsprodukter utifrån dina svar, Prose är ett annat hårvårdsmärke som skapar recept efter dina svar. bareMinerals har också en app där du genom kameran scannar huden och väljer formula för att få en skräddarsydd foundation (dock inte i Sverige ännu).

Vad tycker du om skräddarsydd skönhet? Känns det häftigt eller bara läskigt?

1 kommentar

Karin 29 december, 2019 - 20:55

Jätteintressant inlägg! Ser fram emot att se vad som kommer komma. Särskilt schampo, för det har jag svårt att hitta det perfekta. Men även hudvård, hoppas att det kommer billigare märken än Codage…

Kommentarer är avstängda.

Du kanske också gillar

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi hoppas att det är okej, annars kan du skippa det. Acceptera Läs mer