Vilken solskyddsprodukt ska jag välja? Molkans SPF-guide

av Malin
148 visningar 9 Minuter läsning

Nu när solen börjar titta fram och vi krupit fram ur våra grottor så är det otroligt viktigt att använda SPF. Solens strålar är bevisat skadliga för människan, inte bara då den ger oss pigmentfläckar och rynkor – utan också även hudcancer som vi får om vi bränner huden för många gånger.

Men vilken produkt ska man då välja? Det är en djungel av solskydd och idag kommer jag tipsa er om de skydd som jag gillar och testar just nu. Eftersom jag inte är utbildad inom hudvård så kommer jag inte att kategorisera solskydden för känslig, rosacea eller andra hudåkommor – men då jag själv är allmänt känslig så kommer jag att gå efter det. SPF kommer i allt från SPF 2 till 50+, men jag skulle aldrig rekommendera något under 30 för att ge ett säkert skydd.


SPF – Ansikte

Många tror att de inte blir bruna om de använder en produkt med hög SPF, men så är inte fallet. UV-strålningen tar sig även till skuggan och t o m. in genom glas. Förutom kläder ger en SPF-produkt ett bra skydd om du mot förmodan skulle få färg av solen. Detta sker då bara mer långsamt, vilket också leder till att färgen håller längre. Vill man bli riktigt brun skulle jag rekommendera Brun-utan-sol för att slippa utsätta huden för den härliga men strålningen. Jag har gjort en BUS-guide för dig om vill läsa om det!

spf ansikte

ACO Sun Face Cream Anti Age SPF 30, 119 SEK (ord. pris 149)
En lätt kräm som jag precis lärt känna. Jag gillar den som ett dagligt skydd oavsett om jag har smink eller inte. Det jag gillar med detta är att den är lättjobbad och inte känns tung och fet. Den känns inte alls på huden. Eventuellt om den skulle kunna vara lite för lätt att den kan kännas lite uttorkande för er med torr hud. För mig är det bara bra då jag har blandhud.

EVY Daily Uv Face Mousse SPF 30, 189 SEK
Ett mycket hyllat solskydd bland mina bloggkollegor. Jag har den i min ägo, men har inte förmått mig att öppna en SPF-produkt till innan jag använt upp de andra. Hilde har skrivit ett väldigt utförligt inlägg om just denna.

KICKS Beauty Age Defence Sun Protection SPF 30, 169 SEK
Här är ytterligare en SPF-produkt jag skulle rekommendera som dagligt skydd då man kan ha den både med eller utan smink. Jag gillar verkligen det här skyddet för att den går snabbt och lätt in ui huden och känns i princip inte alls. Den ger mig även en liten återfuktande effekt – vilket är ett plus. En perfekt produkt att ersätta sin vanliga dagkräm med under sommaren. Jag brukar inte gilla dofter i ansiktsprodukter, men jag gillar verkligen den fruktiga doften.

Eucerin Photoaging Control Sun Fluid SPF 50, 189 SEK
Ett av mina absoluta favoritskydd till ansiktet! Jag använder Sun Fluid som en ersättare för min dagkräm under sommarhalvåret. Den fungerar som en vanligt återfuktande dagkräm med SPF-egenskaper. Den är medel-lätt och fungerar under smink. Den gör inte min hud glansig eller fet under dagen.

SkinCeuticals Ultra Facial Defence SPF 50+, 339 SEK
Här har vi min nuvarande favorit. Lite högre prisklass, men jag gillar verkligen hur den både känns på huden och att den känns som en vanlig dagkräm. Lämnar ingen som helst flottig hinna och lirar bra med smink över. Ett stort plus att den är  SPF 50+!

SPF – Hår

Ja, solen påverkar även håret och inte minst hårbotten. Vår hårbotten får sällan se dagens ljus och därmed är den väldigt känslig. Jag har bränt hårbotten några gånger p g a. slarv med UV-skydd för håret och det är inte roligt. Det gör ont. Dessutom torkar solen ut håret. Tillsammans med bad i havet kan håret bli som en piassavakvast.

spf hår

Matrix Biolage Sunsorials Protective Hair Non-Oil, 152 SEK
En härlig leave-in-spray som både ger glans och skyddar mot UV-strålning, men även från pool- och saltvatten. Den innehåller även E-vitamin och antioxidanter.

Wella Care Sun Protection Spray, 179 SEK
Den här sprayen till håret verkar i två faser, varav fas 1 skyddar mot skadlig UV-strålning och fas 2 återfuktar och mjukgör håret med ett vitaminkomplex.

Grazette Crush Wonder Sweet Water Balm, 179 SEK
Detta är ett leave-in balsam som har både UV-skyddande egenskaper och samtidigt som det är värmeskyddande och mjukgörande. Luktar så sött och gott! Man får akta sig så man inte drar till sig getingarna, haha!

SPF – Kropp

Skydd till kroppen är minst lika viktigt som de andra två, om inte mest viktigt! Det är oftast där vi bränner oss eftersom vi inte exponerar kroppen för solen lika mycket som håret och ansiktet. Att smörja in sig med SPF, speciellt under sommarhalvåret, borde vara lika självklart som att borsta tänderna.

spf kropp

Nivea Protect & Refresh SPF 30, 139 SEK
En lätt aerosol-spray som enkelt sprayas på och har en superlätt formula. Flaskan är lätt att använda då den även kan spraya upp-och-ned. Jag gillar SPF i sprayform när man är i vindstilla miljö, annars känner jag att hälften liksom flyger i väg. Föredrar du pumpspray finns den även som det.

Hawaiian Tropic Silk Hydration Protective SPF 50, 145 SEK
Här har vi en av mina favoriter till kroppen trots att det är en klassisk kräm! Men jag gillar den främst för doftens skull – men också att Silk Hydration-serien gör huden mjuk och återfuktad länge. Jag har testat en del solskydd men har märkt att jag alltid går tillbaka till den här när det kommer till kräm. Dessutom är den väldigt prisvärd om jag får säga vad jag tycker.

Garnier Ambre Solaire UV Water SPF 30, 179 SEK
Här har vi en av de nyaste skydden jag håller på att testa. UV Water är en ultralätt tvåfasprodukt som känns som vatten. Den torkar väldigt snabbt in i huden och känns verkligen inte alls… om man inte har kläder på sig. Har man däremot kläder över så är det som att huden är sträv och plaggen liksom fastnar, inte pga. kladdigt – utan tvärt om. Svårt att förklara. Men jag skulle definitivt föredra den här på stranden där man inte har så mycket kläder på sig då den inte är en tillstymmelse av kladdig och inte får sand att fastna. Hoppas verkligen att det blir en solsemester i sommar så jag får hårdtesta!

EVY Sunscreen Mousse Spf 50, 209 SEK
Detta är det solskyddet som jag hört bäst om någonsin tror jag. Det som är speciellt med EVYs solskydd är att grundformulan är en svensk patenterad medicinteknisk uppfinning som fördelas i hela översta hudlagret istället för att lägga sig på ytan. Detta innebär att solskyddet inte tvättas bort vid bad. De sägs också hålla i upp till 6 timmar (ta mig inte på ordet, utan avgör själv vad som känns säkert). Finns även som SPF 10, 20 och 30.

Paula’s Chioce Extra Care Non Greasy SPF 50, 269 SEK
Vill du ha en produkt som både funkar till ansiktet och kroppen vill jag slå ett slag för den här krämen. En lätt och ganska rinnig kräm som sjunker in supersnabbt utan att varken kännas eller gör dig flottig. Då flera på jobbet rekommenderade den här så var jag tvungen att testa och jag måste säga att jag är riktigt nöjd. En nyfunnen favorit! Bra om man har karlar och barn som är otåliga och inte orkar vänta på att använda olika skydd på olika delar av kroppen.

spf guide molkan

Vad gillar du för solskydd?

1 kommentar

den pyttelilla gudinnan 22 april, 2018 - 18:08

Av de jag testat hittills har EVY varit min favorit, kör dock den vanliga även på ansiktet utan problem.

Kommentarer är avstängda.

Du kanske också gillar

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi hoppas att det är okej, annars kan du skippa det. Acceptera Läs mer