Har du någon gång blivit trakasserad eller mobbad på internet? Näthat är ett av dagens stora problem i vårt digitala samhälle. Människor är så jäkla tuffa bakom sina skärmar och kan i princip skriva vad som helst till en annan människa, sprider hat och elakheter så jag nästan tappar hoppet om all godhet och empati. I synnerhet i sociala medier får man varken se ut eller vara som man vill utan att någon ska kommentera att man är ful eller att man gör fel. För mig är detta helt ofattbart att dessa människor står ut med sig själva när de i verkligheten aldrig hade vågat säga varken bu eller bä.

Jag har själv varit väldigt skonad från näthat även om det dyker upp troll ibland. Men jag vet hur det är att vara mobbad och trakasserad trots att man inte gjort människorna någonting, man har bara varit sig själv – vilket tydligen aldrig duger.

Jag tror på karma och att om man är snäll, empatisk och sprider kärlek är det precis vad man får tillbaka och vice versa. Så för mig är Skapa Skillnad ett initiativ som berör mig rakt in i hjärtat. Och jag hoppas på att mina läsare också vill hjälpa till att sprida kärlek istället för hat.


En viral video som My Pale Skin by Em Ford skapade förra sommaren.

Vad är Skapa Skillnad?

Skapa skillnad är ett initiativ till att förändra klimatet på webben. Den sociala världen breddas och vuxenvärlden har väldigt liten insyn. Barn och unga formas på nätet idag. Utvecklingen kring näthat är skrämmande och vi vet att det går att stävja. Om alla tar ett krafttag så är vi halvvägs i mål.

Bakom Skapa Skillnad står bl a. de sociala medieprofilerna Lisa Anckarman, Alexandra “Kissie” Nilsson, Caroline Roxy och Madeleine Bitici.

Therese Lindgren lade i dagarna ut en video med konstiga och elaka kommentarer hon får.

.

Jag ställer mig bakom arbetet för Skapa skillnad:

 • Jag skriver inte kränkande kommentarer.
  .
 • Jag agerar när jag ser näthat.
  Att agera vid näthat innefattar att skriva en positiv kommentar där du ser att det lämnats hatkommentar. Alternativt säger till en vuxen för att denne istället ska kunna agera.
  .
 • Inte uppmuntra andras näthat, inte bekräfta näthatare, inte likea kränkande inlägg.
  .
 • Tagga och hashtagga #skapaskillnadnu vid näthat.

.
Tillsammans skapar vi ett snällare klimat online!

.
Gå in på skapaskillnad.nu och skriv under för att sprida budskapet till andra.

Du kanske också gillar

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi hoppas att det är okej, annars kan du skippa det. Acceptera Läs mer