När jag först började använda smink brydde jag mig inte alls vad som fanns i produkterna jag kletade i ansiktet, men ju mer jag använder olika produkter, desto intressantare blir kunskapen om produkters formula, ingredienser och sammansättning. När jag sedan fick utslag av ett par ansiktsservetter visste jag att jag var tvungen att bli ännu mer kritisk och undersöka vad det egentligen är i produkterna.

Många företag promotar sina produkter med “täpper ej porer”, “förebygger acne” osv… Ni vet hur det är med reklam. Och även om det är ett gäng restprodukter eller andra substanser som kan leda till acne och irritation kan du vara säker på att företagen bara lyfter fram alla “bra” ingredienser. Som konsument blir man ofta bländad av den vackra reklamen och glömmer bort att många (inte alla, men många) inte bryr sig om vår hälsa. Så är det i branchen, tyvärr.

Men COSDNA och EWG.org/skindeep är en sidor där du kan söka på både produkter och ingredienser i produkter. De förklarar på olika 1 till 5-skalor vad som anses “bra och dåligt”, vilka ingredienser som har negativa/tvivelaktiga resultat på huden osv. På Shenet.se kan du också läsa om olika råvaror, växter – men även kolla recept på hur du gör dina egna hudvårdsprodukter osv, allting på svenska. Här under har jag gjort en sökning på foundationen från Clarins jag recenserade igår.

iansiktet_molkanse_clarinsskinillusion

I denna 400-kronorsfoundation finns alltså både alkohol, stearinsyra och parfym. Men mest skrämmande är Polyglyceryl-3-Diisostearate som är ett emulgeringsmedel med 4 på acneskalan och 3 på irritationsskalan. Klicka på bilden för att se alla ingredienser.

För att citera ett inlägg Nina gjorde i september om COSDNA; “Jag anser att man skall vara källkritisk och inte lita blint på cosdna utan ta det som avviker som en indikation och om man är intresserad att läsa vidare. Enligt deras hemsida så säger de såhär: “Our data source include international experts, institutions and publications. If any the three column is blank, this meas there is no data (not indicate the ingredient is safe or unsafe)”.”

Det jag vill komma fram till är att jag egentligen inte bryr mig om det är parfym i hudvårdsprodukter/smink, men när det kommer till acneframkallande ämnen eller restprodukter, som du inte ens skulle ta i med tång om du såg dem i sin “rena” form, tycker jag att det är viktigt att vi blir mer medvetna och pratar om det. På så sätt blir förhoppningsvis företagen också mer medvetna och börjar bry sig om vad som finns i deras produkter. Det finns skönhetsprodukter med bra ingredienser och jag hoppas att flera hoppar på tåget i framtiden!

3 kommentarer

Zarah-Lou 8 januari, 2014 - 23:00

Jag kan köra andra märken när det kommer till ögonskuggor,
kajal osv. Men basen kör jag ENDAST IDUN. Jag vågar inte kladda in
mig med foundations från något annat märke nu för tiden, inte nu
när jag vet hur IDUN byggt upp sitt smink och hur andra märken gör
med sitt smink. Jag har gått från “det får inte vara djurtestat –
då är det ok” till “det får absolut inte vara djurtestat eller
skadligt för min hud – då är det ok”. Lite mer ego alltså
😉

Maria 12 januari, 2014 - 13:51

Jag använder mig väldigt ofta av både COSDNA och Shenet men måste även tipsa om Paulas Choice som är en utmärkt sida där du kan söka både på märken, ingredienser och produkter. Jag försöker att vara källkritisk och vid vissa produkter så tar jag COSDNAs resultat lite med en klackspark då allt beror på hudtyp, hur mycket av den acnetriggande/irriterande ingrediensen som produkten innehåller samt hur ofta och hur mycket du använder produkten men jag tycker att det är super att fler bloggare uppmärksammar och börjar fundera över ingredienser och inte litar blint på promomaterial från företag vars huvudsakliga intresse faktiskt är vinst.

Christina 14 maj, 2014 - 13:09

Måste bara säga att jag var in på Paulas Choice som hastigast och de produkter jag kollade innehöll både silikoner och PEG-ämnen. Saker som jag har lärt mig att man ska undvika…

Kommentarer är avstängda.

Du kanske också gillar

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi hoppas att det är okej, annars kan du skippa det. Acceptera Läs mer