Jag fotar alltid mina bilder i RAW-format (du kan läsa mer om det här). Det betyder alltså kortfattat att bilden inte är komprimerad och den får bibehållen kvalitet, den är alltså ”rå” och du får ett resultat närmast den bilden du knäppte. Filerna tar mycket mer plats än en JPG-bild, så jag rekommenderar minst ett 8GB minneskort till kameran, och man gör sig själv en tjänst att fota i RAW då man kan förbättra sina bilder på fler sätt än bara i Photoshop.

För att fota i RAW-format gör du den inställningen i kameran, du finner instruktioner i din kamera-manual. Det kan även vara bra att konvertera bilderna från RAW-format till DNG-filer för lång livslängd på bilderna, detta pga. all ny teknik som kommer hela tiden. Jag rör aldrig själva RAW-filen (som för Nikon heter .NEF), utan redigerar mina DNG-filer. På så sätt har jag både de råa, helt obehandlade bilderna, de redigerade DNG-filerna och oftast en PSD-fil, som är Photoshops egna filformat, när jag redigerat bilden ytterligare där, plus en JPG-fil som jag sparar för att lägga ut på internet.

Därför kan det också vara bra att ha en eller flera externa hårddiskar för att allt ska få plats. Är du rädd om dina bilder är detta verkligen ett måste! Backup är det viktigaste för någon som håller på med bilder för att kunna gå tillbaka, ändra eller återskapa någonting. Och så är det jättetråkigt om man bara har bilderna i datorn när datorn kraschar, för det är lätt hänt.

Fotar man i RAW kan man redigera sina bilder i någonting som heter Camera Raw och bestämma bildens karaktär utifrån ett läge där bilden inte ”förstörs” på samma sätt som om man fotar i JPG och kletar på massor av filter osv. i Photoshop.

FÖRE/EFTER:

You May Also Like

5 kommentarer

Svara

Älskar Raw =) bilderna ”går inte sönder” lika snabbt när man sliter med bilden i PS. Btw, öppet hus grejen är visst 7 mars. 😛

Svara

Jaa! Jag fotar också i RAW-format, men använder Lightroom som är awesome! 🙂

Svara

Fin bild 🙂 Jag fotade alltid i RAW när jag gick i gymnasiet, men numera blir det alltid JPEG, tråkigt nog egentligen :/ men kameran åker inte fram så ofta längre tyvärr.

Svara

Vilket bra tips, thank you 😀 Jag ska kika efter det i min kamera manual. Hm. jag har lightroom på datorn så kanske ska installera det. hehe, ska kika vilket som är enklast att jobba med.

🙂
Funderar starkt på att gå med i den där fotomånaden.. hrm.

Svara

Helt otroligt vilken skillnad det blir. Undra vilken värld jag levde i innan jag upptäckte camera raw för några månader sen?? xD

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.