Idag har varit en väldigt lång, men lärorik dag. Vi började med att samlas i konferensrummet där vår resa ”började”. Först kom borgmästaren Heinz Martini på besök och vi fick även en bild tillsammans med honom i lokalridningen som vi kommer att ta med oss hem.

Sedan delades vi in i grupper där vi skulle analysera hur en person med ”extrema åsikter” kommer in i en grupp, vad man kan göra åt det i olika situationer och försöka lista ut om det fanns några framgångsrika sätt att hantera detta. Det var väldigt intressant eftersom nästan alla grupper gjorde olika former av teaterframträdanden. Vår grupp gjorde en typ ”mimar-version”, utan att prata. Väldigt roligt.

Efter lunchen som var supgergod (pommes och schnitzel gordon bleu) åkte vi till Schwarzenbach/Saale där vi fick besöka en volontär-organisation jobbar mot rasism och främlingsfientlighet. Vi åkte på en riktig historielektion som heter duga, givetvis på tyska som sedan översattes till engelska. Guiden pratade om hur människorna på arbetslägren och koncentrationslägren behandlades och vad som sedan hände efter krigets slut. Vi fick även se en film där ett av de överlevande offren pratade om sina upplevelser samt hur amerikanerna tvingade civila människor att gräva upp alla dödsoffer i massgravarna, för att sedan ta kropparna till separata gravar. En väldigt emotionell eftermiddag.

Sedan åkte vi tillbaka till hotellet där vi åt middag. Någon timme efter maten kom Michaela (en av anordnarna för workshopen) och knackade på. Då hade de ”fest” i konferensrummet med dans, musik och trevlig stämning. Hasel från Spanien lärde alla att dansa salsa och vi fick även besök av en av de gymnasielever som vi träffade igår. Väldigt trevlig kväll!

Imorgon ska vi till Flossenbürg där ett av många koncentrationslägren låg, så det kommer att bli en lång och ännu mer emotionell dag. På eftermiddagen ska vi besöka en barrock kyrka. Vi ska också besöka ett bibliotek med fina träsniderier gjort av en lokal konstnär. På kvällen ska vi besöka en väldigt ”speciell” restaurang som drivs av handikappade. Spännande va?

P.S! Det är väldigt bra att prata engelska hela dagarna… men det blir superjobbigt i hjärnan när man sedan ska skriva på svenska. Jag tänker mest på engelska dessa dagar. Haha!

You May Also Like

1 kommentar

Svara

Wow, vilken resa! Längtar till du kommer hem så du får berätta om allt spännande. PÖSS

Kommentera

Din emailadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska uppgifter *

18 − 5 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.