Vad gör man om man heter Kirsi Ruotsalainen och har finska föräldrar men inte känner sig finsk? Vad gör man om ens pappa drunknat och ens mamma inte verkar bry sig om hur man känner sig? Man blir arg och kylig mot sin mamma och lär sig hata allt som har med hennes finska hemland att göra. Och man byter namn till Kid Svensk.

En sommar som Kid tror ska spenderas som praoelev på Radio Göteborg men istället utspelar sig i finska Karelen med mammans bästa väninna och hennes trettonåriga son och Kids äldsta barndomskamrat Jamppe. Under några varma sommarveckor gör Kid elaka radioinslag om Finland på en stulen bandspelare medan hennes mamma Ester öppnar en rallyrestaurang.

Filmen utspelas 1984 och har inspirerats av regissörens egna upplevelser. Källa: bio.nu

En fantastisk vacker, men ändå sorlig film. Det finns många vändningar, men jag måste nog säga att detta är en av de bästa svenska (och finska) filmer jag sett. En film om att konfronteras med sina rötter och att finna sin identitet. En väldigt lärorik film! Jag vet inte vad jag ska skriva mer, den tog mig med storm!

.
.
.
.

(bildkälla)

4,5/5

Du kanske också gillar

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi hoppas att det är okej, annars kan du skippa det. Acceptera Läs mer