Jag har fått en del frågor om hur jag får klara bilder som jag sparar i photoshop. Och jag ser även i min statistik att folk har sökt på det och kommit till min blogg. Jag skrev om olika bildformat för länge sedan, men det hittar jag inte just nu. Så jag tänkte tipsa lite om hur man får fina bilder, även när man sparat ner dem.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

När man pillar i photoshop (detta gäller faktiskt även i paint) och fixar till en riktigt snygg bild så kan det oftast bli så kan bilden bli lite förstörd om man sparar den i JPEG/JPG. Det blir lite “grynigare” eller “pixligare” om man säger så.

Klicka på bilderna för större format.

saveforweb1

Och när man använder bilder till webben så vill man ju kanske ha klara och fina bilder, men så små som möjligt. Då finns alternativet i photoshop “save for web & devices…” (svenska: “spara för webb” eller dylikt). Där kan man faktiskt få ett bra resultat även med JPEG/JPG om man väljer JPEG high (high i detta sammanhang betyder “high quality” = hög kvalitet)

  • Större bakgrunder sparar jag som JPEG high (eftersom det tar mindre plats och laddas snabbare)
  • Headers, små bilder & färdiga foton sparar jag som PNG (eftersom det inte förstör bilden alls)

Labbar man lite i “save for web & devices…” så ser man skillnaderna mellan de olika formaten. Men ska man ladda upp bilder till webben (till en hemsida eller blogg) så får man oftast ett bättre resultat med PNG (om det inte är jättestora bilder då det kan ta mycket långt tid att ladda).

saveforweb2

På denna bild ser man tydligt vilken kvalitetsskillnad det blir.

I Paint kan du helt enkelt bara ta “spara som” och välja PNG i rullgardinslisten under där du döper din bild.

Några frågor?

För att förstå vad som händer med bilderna när man sparar dem kan du läsa mer om det på Wikipedia.

Vill du läsa mer om PNG?
Vill du läsa mer om JPEG?

3 kommentarer

Anders 22 oktober, 2009 - 00:20

Ja. jag har en fråga. Vill fröken ha ett äpple? 😛

Molly 22 oktober, 2009 - 17:37

Anders: Haha, bara i fruktsallad!

Anders 22 oktober, 2009 - 18:09

Svar: då får klassen hjälpas åt i hemkunskapen och fixa fruktsallad åt fröken 😛

Kommentarer är avstängda.

Du kanske också gillar

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi hoppas att det är okej, annars kan du skippa det. Acceptera Läs mer