Jag blev tipsad om firebug när jag först köpte en egen domän och kunde ändra utseendet på min blogg. Innan var man tvungen att betala för att ändra CSS:en där min blogg låg först. Men jag bytte till programmet där min blogg ligger idag så kunde jag hokus pokus ändra precis allting på min blogg. Vilket ledde till ett annat problem…

Jag kunde inte CSS och HTML alls typ.  Hade försökt mig på nånting på blogg.se, men eftersom jag inte använde det så blev det inte att jag lärde mig på samma sätt. Och i detta program som jag använder så är det inte lika lätt med förhandsvisning för bloggen, det är inte bara att trycka på en knapp. Man måste uppdatera alla filer var för sig och sedan ladda upp dem hos ett webbhotell eller en webbserver.

Så min kära vän Anders tipsade mig om firebug, det är ett tilläg som låter dig se och även att kunna ändra CSS och HTML i en redigerare. Man installerar det via Mozilla Firefox. Det finns inbyggda sådana program/tillägg till andra webbläsare, men jag känner mig trygg med Mozilla Firefox.

Jag tycker att det är ett jättesmidigt sätt att kolla min egen blogg och också andras. Inte för att jag kopierar rakt av.. Men ibland kan jag undra hur någon har gjort en viss grej och så kan jag gå in och kolla det. Jag läser mig eller frågar mig oftast till hur vissa saker ska göras för att det ska bli rätt. Men med firebug får man lite hjälp på traven.

Detta fungerar givetvis till er som har blogg.se också. Men jag uppmanar ingen att gå in på någon annans blogg och sno någonting rakt av, det är inte alls min tanke. Men man kan få idéer och inspiration!

Om jag till exempel vill se vad för färgkod det är på min statistikräknare kan man enkelt kolla det genom att markera texten och högerklicka och sedan > Inspektera element:

firebug2

Eller så kan man klicka på den lilla insekten längst ner till höger som ploppar upp där efter man har installerat tillägget. Och låt oss säga att jag vill få reda på hur hög min header är så är det ett enkelt högerklick > inspektera element, igen.

firebug

Detta är ett bra tips från mig till alla designers där ute. Att jag har sugit på tillägget för mig själv ett tag beror på att jag är orolig över att det kommer att kopieras hej vilt, så hoppas jag bara att ni kan använda det förnuftigt. Eftersom jag vill att alla ska få ta del av detta. Det är ett bra hjälpmedel!

Jag har lärt mig otroligt mycket med hjälp av tillägget genom att ha testat mig fram, eftersom man även kan redigera CSS och HTML direkt i tillägget. Sedan när man är nöjd är det bara att kopiera texten och klistra in i sin PHP-fil eller CSS-fil eller ja.. ni som har blogg.se vet ju var era kodmallar och stilmallar finns.

2 kommentarer

lucia 16 augusti, 2009 - 12:25

fin ny design du gjort 🙂 och tack för tipset!

Kinga 16 augusti, 2009 - 13:31

tack så mycket Molly! de betyder faktiskt mycket när du säger det!:D

och firebug – bästa tipset nånsin, jag gör exakt likadant!
kram Kinga

Kommentarer är avstängda.

Du kanske också gillar

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi hoppas att det är okej, annars kan du skippa det. Acceptera Läs mer