Var nyss inne på en blogg där tjejen i fråga också gör bloggdesigner. De är jättefina och så, bara det att jag ser hos MÅNGA är bilderna sk. “pixliga” och sparade i dåliga bildformat. Jag tycker att man BÖR läsa om det innan man börjar med bilder, design osv. Man får faktiskt bättre resultat om man läser på!

JPG eller JPEG är ett förstörande format. Sparar man om en bild 100 gånger som jpg åter och åter igen blir bilden HELT förstörd även att bilden var jättefin och klar i från början. Samma med PNG, det är också ett förstörande bildformat, fast inte lika mycket som JPEG.

Jag tycker att när man gör bloggdesign speciellt så bör man använda GIF eller PNG, eller om man jobbar med vektordesign finns det SVG och EPS tror jag. Men jag får i alla fall jag bäst resultat med PNG för tillfället (har givetvis inte testat alla bildformat).

Mer om bildformat här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Bildfilformat

Sen spelar ju även antalet pixlar in när man håller på med något. Detta beror givetvis på VAD du ska göra hur många pixlar du bör använda. Jag använder Photoshop till hjälp för att förstå bättre. Som min header på min blogg som ett exempel. I CSS-mallen jag använder står det att jag kan ha min header i ett visst antal pixlar för att den ska passa, därför gör jag den i exakt så många pixlar som den ska vara för bästa resultat. Gör man den med färre pixlar skalar sidan antagligen upp bilden och det kommer att finnas mer “luft” mellan pixlarna så det ser ut som man försöker göra kubistisk konst, eller så förminskar den bilden och den blir mindre än vad som är tänkt och det resulterar oftast med att man får göra om den igen. BÄST är att göra en bild lika stor som den ska vara, ELLER större.. är den större kan man ju faktiskt skala ner den sen.

Mer om pixlar (picture element) här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Pixlar

Det finns en till sak att tänka på när man pysslar med bilder. Det är DPI eller PPI, dots per inch respektive pixels per inch. (Det finns också nånting som heter LPI, lines per inch, men det arbetar jag inte med sådär). Ehm, jag vet inte ritktigt hur jag ska förklara DPI i mina egna ord. Jag tycker att wikipedias sida om DPI stämmer ganska bra faktiskt. Så ni får läsa där helt enkelt! Jag kan säga att om jag inte ska göra en minimalistisk bild så brukar jag använda 200-300 DPI i mina bilder och får bra resultat.

Mer om DPI (dots per inch), PPI & LPI här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Dpi

Nu vet jag att man inte kan lita på Wikipedia till 100% eftersom man själv kan gå in där och ändra. Men jag har faktiskt lärt mig en del om just detta där. Jag råder er som faktiskt håller på med detta att läsa och i alla fall försöka att förstå och framför allt att prova er fram tills ni når bästa resultat.

Jag rekommenderar att läsa detta i alla fall. Det är ju givetvis inget tvång, men är du intresserad och vill ha bättre resultat, så.. varför inte?

EDIT: lowe har skrivit som en kommentar flera grejer som också är bra att veta. (En del ändringar i det jag har skrivit också).

6 kommentarer

Jessica 4 november, 2008 - 13:37

Jo jag vet redan detta men tack ändå 🙂
Jag kmr nog fortsätta spara min som jpeg då bilderna inte blir lika stora..

sen är det inte jag som gjort min header 🙂

Molly 4 november, 2008 - 13:57

Jo, sen blir ju resultatet inte lika bra, tyvärr. Men du gör ju som du vill. Någon annan kanske vill ta åt sig av mina tips istället 🙂

Anders Carling 4 november, 2008 - 20:20

Några kommentarer:
PNG är faktiskt ett förlustfritt format, och i vissa fall effektivare än JPEG (och även effektivare än gif). Däremot så är JPEG platssnålare än PNG vad det gäller bilder, där små “störningar”/”artifacts” spelar någon större roll. På bilder som innehåller text, “grafik” och annat med skarpa linjer är PNG bättre då man slipper artifacts i bilden.

Angående 200-300 DPI så är de upplösningarna helt meningslösa till webbmaterial. Generellt sätt visar datorskärmar inte i närheten av så höga upplösningar. Man pratar ofta om upplösningar runt 72 dpi som lämpliga för webbpublicering.

Jag rekommenderar photoshops verktyg för att exportera till internet för att enkelt experimentera och jämföra olika format och upplösningar.

jessica 4 november, 2008 - 20:58

svar: tack så jättemycket!!! 😀
bra tips btw 🙂

Molly 4 november, 2008 - 21:06

Lowe: Tack för bra kommentarer! 🙂

Angående DPI så använder jag oftast det till utskrifter också.. Glömde säga det 😛 Jag var extremt stressad när jag skrev.

Ja precis, photoshop är faktiskt ett bra verktyg för dessa grejer. I love it!

Linda 4 november, 2008 - 23:29

De va bra tips! De kanske man måste läsa om innan man börjar me bilderna, precis som du sa 🙂 Men, jag själv ser ju inte sånt där “pixlarna, som du nämnde 😀 Men men, tack endå! 🙂

Kommentarer är avstängda.

Du kanske också gillar

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi hoppas att det är okej, annars kan du skippa det. Acceptera Läs mer