Chant – Music for Paradise.

Vill du komma bort till lunget en stund? Blunda och lyssna!

Musiken kommer från Stift Heiligkreuz i Österrike. Det jag kan få ut av deras hemsida (eftersom den är på tyska) är att de sjunger någonting som heter “Gregoriansk sång” och är en form att böner som man sjunger istället för att be talande. De sjunger på latin eftersom språket har många enkla vokaler och detta gör att en rad anteckningar (ofta mer än 20) att sjungas på en enda stavelse, gör det till ett perfekt språk för musikalisk meditation av Skriften.

I mitt tycke är det som en tidvattenvåg för själen. Musiken bara kommer och sköljer bort det mesta av skiten som sitter fast i mig och jag blir lugnare.

Jag har i och för sig alltid gillat “Gregorian”. Mamma har nog de flesta skivorna hemma och om jag inte minns fel lyssnade vi ofta på det förr. Samma med Enigma, det var väl lite “poppigare”.. Men ändå.

Nu är jag ju inte troende på det sättet som de sjunger på. Om gud osv.. Och det gör mig fundersam om jag verkligen har rätt att njuta av musiken som en äkta troende har?

På hemsidan stod det även att man kunde få övernatta i klostret “Heliga Korsets kloster”, även få guidade turer, delta i böner. De är mycket öppna och låter “civila” personer kliva in i deras vardag. Jag blev helt överraskad över mig själv att jag faktiskt lockades av detta. Bara för att det är så jäkla coolt!

Ska fråga mamma om vi kan göra det någon gång. Det lär vara en upplevelse, och man kanske får lite självinsikt, nytt perspektiv på världen osv.

Just nu är jag helt harmonisk i själen. Den är inte orolig för en gångs skull, kanske lite uppretad, men inte fientlig. Musiken är som semester för mitt huvud. Tänk att få uppleva det på riktigt och i en vecka? Kalle anka på Valium.

Ge det ett försök om du är lite orolig i själen, behöver lite avslappning eller helt enkelt bara behöver komma bort en stund. Tänd ljus och kanske till och med lite rökelse för att få in känslan extra mycket? Jag ger skivan 10/10!

Du kanske också gillar

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi hoppas att det är okej, annars kan du skippa det. Acceptera Läs mer