Din guide till en hållbar makeupbas!

av Malin
212 visningar 12 Minuter läsning

I den här guiden till en hållbar makeupbas kommer jag att gå igenom de steg jag gör när jag sminkar mig samt många produkttips i alla prisklasser!

Basen är nog det jag fokuserar mest på när jag sminkar mig. Då jag har kombinerad hy och stora porer är det extra viktigt för mig att preppa ansiktet så att sminket sitter snyggt hela dagen. Skippar jag t ex att exfoliera huden så klänger sig sminket fast vid torra partier och använder jag fel primer så blir jag glansig med en gång osv.


Prep

Första steget till en hållbar makeupbas är det förberedande steget, jo på riktigt! Förbered huden med exfoliering och fukt för att få sminket att sitta snyggt och hålla länge. Använd hudvårdsprodukter för din hudtyp.

hållbar makeupbas guide

Emma S. Treatment Enzyme Peel, 299 SEK

En effektiv enzympeeling med AHA- och BHA-syror som på bara en minut tar bort döda hudceller, löser upp pormaskar och ger din hy ny lyster och förbättrad fuktbalans.

Clarins HydraQuench Cream, fr. 375 SEK

En intensivt närande och återfuktande kräm som ger fukt hela dagen och oslagbar lyster.

Eucerin Ultra Sensitive Soothing Care, 189 SEK

Ansiktskräm med närande Dexpanthenol & Sheasmör anpassad till hyperkänslig hud som lätt blir irriterad.

Prime

Använd en primer som är anpassad för din hudtyp. Har du fet hy kanske du vill ha en nedmattande primer medan om du är torr kanske du vill ha en med återfuktande egenskaper.

hållbar makeupbas guide

Make Up Store Loose Powder Smoothing Primer, 425 SEK

En utjämnande primer med mattande effekt. Jämnar ut fina linjer och porer. Bär den under makeup eller ensam för en felfri och silkeslen yta.

Boots No7 Airbrush Away Radiance Boosting Primer, 199 SEK

Med ljusreflekterande partiklar som ger huden lyster och ett strålande utseende. Håller makeupen på plats i upp till 12 timmar.

Skindinavia Makeup Primer Spray Oil Control, 449 SEK

En idealisk primer för fet hy och hjälper till att kontrollera överflödigt sebum med en lätt och fin mist.

Coverage

Använd en foundation eller färgad dagkräm som passar just dig för en hållbar makeupbas. Torr till normal hy? Använd en oljebaserad och återfuktande medan om du har fet hy bör du kanske använda en vattenbaserad med nedmattande egenskaper. Välj mellan låg, medel och hög täckningsgrad.

hållbar makeupbas guide

Lumene CC Cream, 159 SEK

En unik 6-i-1-kräm som ger en viktlös känsla på din hud samtidigt som den erbjuder en härlig täckning. Medium-hög täckning.

Dior DreamSkin Perfect Skin Cushion, 855 SEK

En kombination av optiska ämnen slätar ut, minimerar porer, reducerar rodnader och pigmentförändringar och ger lyster. Mediumtäckning.

IsaDora BB Cream all-in-one make-up, 159 SEK

B.B. (Beauty Balm) Cream är en kräm med flera välgörande effekter. Den fungerar som primer, ger färg, återfuktar, täcker ojämnheter och skyddar huden, i ett enda steg. Mediumtäckning.

Urban Decay Naked Skin Weightless Liquid Makeup, 330 SEK

Naked Skin ger en lätt och naturlig täckning som kan byggas upp till önskad intensitet med en ljus och semimatt finish. Hög täckning.

Adjust

Handlade du din foundation på sommaren när du fått lite färg och den sedan blivit alldeles för mörk för att kunna använda den under vinterhalvåret eller tvärt om? Lugn! Det finns bra produkter för att du ska kunna anpassa nyansen åt båda håll.

hållbar makeupbas guide

The Body Shop Shade Adjusting Drops, 195 SEK

För att slippa köpa flera nyanser av samma foundation kan du nu bara kan addera en droppe eller två för att få exakt rätt nyans.

Lightening innehåller en koncentration av vita och rosa pigment hjälper till att ljusa upp och neutralisera den gula tonen i ljusa till medium-foundations medan Darkening innehåller en koncentration av svarta och röda pigment hjälper till att göra nyansen mörkare, samtidigt som det naturliga djupet i mörka foundationnyanser bevaras.

Correcting/Concealing

Ibland räcker inte din foundation till för att täcka envisa pigmentfläckar, finnar eller andra ojämnheter. Då kan en concealer hjälpa till att antingen neutralisera, korrigera eller dölja det du önskar.

hållbar makeupbas guide

Make Up Store Eazy Cover All Mix Shade Collection, 385 SEK

En lättare variant av den klassiska högpigmenterade Cover All Mix med en neutral-, en gultonad- och en rosatonad concealer för neutraliserande egenskaper.

L’Oréal Paris Le Correcteur Perfect Match Concealer, 129 SEK

True Match Concealer är en korrigerande concealer för att matcha din hudton perfekt. Formulan innehåller pigment för att dölja brister, specifika nyanser med lätta oljor som ger ett lent resultat på din hy.

Dior Backstage Pro Fix It Concealer, 375 SEK

Fix It Concealer: primer och concealer i ett. Perfekt för att förbereda bas, runt ögon och runt läppar eller för touch-ups under dagen.

Urban Decay Naked Skin Concealer, 220 SEK

En concealer som ger byggbar jämn täckning med en tydlig matt-finish.

Setting

Fixera dina flytande produkter med ett puder för bästa hållbarhet. Använder du en cream-to-powder-produkt kan du skippa detta steg. Puder kommer i många former; transparent, färgat, pressat och löst, med och utan mineraler osv. Jag gillar t ex. att använda en mineralfoundation för extra täckning.

PRO TIP!
Vill du ha extra hållbar makeupbas? Ett tips är att trycka dit pudret istället för att svepa över.

hållbar makeupbas guide

bareMinerals Blemish Remedy Foundation, 435 SEK

Viktlös mineralfoundation i pulverform som hjälper till att reducera uppkomst av acne samt förstorade porer. Neutraliserar rodnader i huden samtidigt som den minimerar överflödig talg och blankhet i huden.

IsaDora Perfect Loose Powder, 149 SEK

Ett löst puder med en unik kombination av oljeabsorberande och fuktgivande ingredienser. Transparent, silkeslen struktur ger en mjuk och naturlig finish.

IDUN Minerals Pressed Powder, 265 SEK

Pressat puder som används för att fixera makeup:en, efter foundation. Består av pressade, högrenade mineraler. Ger sammetslen yta och lätt nedmattande effekt.

L’Oréal Paris Nude Magique BB Powder, 139 SEK

Ett transparant puder för att fixera look. Pudret innehåller aktiva hudvårdsingredienser, verkar återfuktande i 24 timmar och ger matt resultat.

The Finishing Touch

En setting mist kan hjälpa dig att ge basen en extra hållbarhetsboost och ta bort eventuell pudrig känsla.

hållbar makeupbas guide

MAC Prep + Prime Fix+, 180 SEK

En bubblande vattendos av vitaminer och mineraler, fylld av lugnande ingredienser som grönt te och gurka. Detta är en riktig muliprodukt, den fungerar både före makeup som en törstsläckare, för att ge intensitet till puderprodukter eller efter makeup för fixering.

Urban Decay De-slick Oil-Control, 125 SEK

Fixerar makeupen med ett enkelt tryck, kontrollerar överskottstalg, minskar glansiga områden och ger huden ett perfekt, matt utseende. Makeupen håller sig fräsch och vacker i timmar.

Cicamed Face Mist Sensitive, 255 SEK

Ett härligt återfuktande och uppfriskande ansiktsspray anpassad för den känsliga huden. Perfekt på flygresan, för att fixera smink och på kontoret för kontinuerlig återfuktning.

BONUS! Tools

Tro det eller ej, men verktyg kan göra skillnad på din makeup. Mina favoritverktyg är faktiskt makeupsvampar i alla dess former och storlekar. Fungerar lika bra till fuktkrämer som till puder eller contouring!

hållbar makeupbas guide

Real Techniques / Makeup Revolution / Beautyblender

.

Vilka är dina bästa tips för en hållbar makeupbas?

3 kommentarer

Linda 18 september, 2016 - 20:06

Tack! Vilket bra inlägg med många tips och knep

Ida 19 september, 2016 - 09:18

Älskar Naked Skin! Bra tips i inlägget! Till en fet hud vill jag rekommendera att pudra med en makeupsvamp i de områden där sminket brukar smälta, gör sådan skillnad!

Molkan 19 september, 2016 - 10:18

Ja eller hur! Jag använder mig bara av makeupsvampar till puder numera. Som du säger – det gör sån skillnad 🙂

Kommentarer är avstängda.

Du kanske också gillar

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi hoppas att det är okej, annars kan du skippa det. Acceptera Läs mer